Kansspelautoriteit assisteert bij inval in twee speelhallen


28 augustus 2017

De Kansspelautoriteit assisteerde op 25 juli 2017 bij twee invallen van de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD).

De instanties vielen binnen in twee speelhallen in Heeze en Castricum en in twee woningen in Heeze en Rijen. Tijdens de doorzoeking nam de FIOD fysieke en digitale administratie, geld, gegevensdragers en 14 speelautomaten in beslag. Ook is er iemand aangehouden.

De FIOD begon een strafrechtelijk onderzoek naar de twee speelhallen nadat de Belastingdienst constateerde dat bij de twee speelhallen sprake was van een ‘tax gap’ voor de verschuldigde kansspelbelasting. Deze belasting wordt berekend op basis landelijk gemiddelde dagopbrengsten per speelautomaat. De schatkist is hierdoor mogelijk ruim 650.000 euro misgelopen.

Wat was de rol van de Kansspelautoriteit?

De FIOD heeft de Kansspelautoriteit voor deze actie benaderd vanwege haar deskundigheid op het gebied van kansspelautomaten. Cor Roeleveld, coördinator Handhaving bij de Kansspelautoriteit: “Specifiek in het geval van de twee invallen in Heeze en Castricum zijn we meegegaan om de speelautomaten op modelconformiteit te controleren. Alle speelautomaten op de Nederlandse markt moeten voldoen aan zogenaamde modeleisen om eventuele fraude met kansspelautomaten te voorkomen en spelers te beschermen. Wij controleren of de opgestelde kansspelautomaten voldoen aan de eisen van modeltoelating.”

De Kansspelautoriteit werkt graag samen met haar partners bij acties als deze, aldus Roeleveld. “Vanuit onze eigen expertise kunnen we elkaar aanvullen en op deze manier fraude met kansspelen, ondermijning en misdaad in de samenleving tegengaan.”

Zie ook het eerder gepubliceerde bericht van 25 juli 2017 op de website.