Kansspelautoriteit assisteert bij inval in twee speelhallen


25 juli 2017

De FIOD heeft op 25 juli 2017 in samenwerking met de Belastingdienst en de Kansspelautoriteit doorzoekingen gedaan in 2 speelhallen in Heeze en Castricum en in 2 woningen in Heeze en Rijen.

Verdachten zijn een 53-jarige man uit Heeze en zijn 32-jarige dochter uit Rijen. De vrouw is aangehouden. Beiden worden verdacht van onjuiste aangiften kansspelbelasting en manipuleren van de omzetcijfers. De Belastingdienst is hierdoor mogelijk ruim 650.000 euro misgelopen. Tijdens de doorzoeking zijn fysieke en digitale administratie, geld, gegevensdragers en 14 speelautomaten in beslaggenomen. De FIOD is het strafrechtelijk onderzoek gestart nadat de Belastingdienst constateerde dat bij de 2 speelhallen sprake was van een ‘tax gap’ voor de verschuldigde kansspelbelasting. Dit is gebaseerd op landelijk gemiddelde dagopbrengsten per speelautomaat. Het vermoeden is dat gebruik is gemaakt van manipulatiesoftware in de speelautomaten en verdachten daardoor de kansspelbelasting te laag hebben aangegeven. Vermoedelijk waren de de speelautomaten op listige wijze geprepareerd dat deze prijzengeld aan de verdachten uitkeerden en niet aan de spelers. Tijdens onderzoeken in Duitsland en Oostenrijk vorig jaar is manipulatiesoftware in speelautomaten aangetroffen.

Belastingfraude kan systeem ondermijnen

De Belastingdienst moet erop kunnen vertrouwen dat mensen juiste belastingaangiften doen. Fraude kan het systeem ondermijnen. Door belastingfraude loopt de Staat inkomsten mis. Ook ondermijnt fraude het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen in de overheid. Daarom wordt het aangepakt.