Besluit van de raad van bestuur van de Kansspelautoriteit van 19 augustus 2024, tot het verlenen van een incidentele loterijvergunning, als bedoeld in artikel 3 van de Wet op de kansspelen (hierna: de Wok), aan Vereniging Kiwanis Venlo Fides.
Kenmerk 18265/01.323.058
Besluit
De raad van bestuur van de Kansspelautoriteit heeft besloten een vergunning tot het organiseren van een incidentele loterij als bedoeld in artikel 3 van de Wok, te verlenen aan: Vereniging Kiwanis Venlo Fides, KvK-nummer 63100487 (hierna: de vergunninghouder) met een looptijd van 19 augustus 2024 tot en met 27 november 2024 onder nummer 18265.
Voorschriften
Aan deze vergunning zijn de volgende vergunningsvoorschriften verbonden.
Algemeen
- De vergunninghouder mag maximaal 3.000 loten verkopen.
- De verkoopprijs van een lot is € 5.
- De vergunninghouder verkoopt de loten in de periode van 19 augustus 2024 tot en met 27 november 2024. De trekking vindt plaats op 27 november 2024.
Goededoelenafdracht
- De vergunninghouder mag alleen kosten maken die direct verband houden met het organiseren van loterij en tot de normale bedrijfskosten gerekend kunnen worden.
- De vergunninghouder draagt, na aftrek van noodzakelijke kosten en prijzen, de volledige opbrengst van de loterij af aan Stichting KidzBase, KvK 55706215 met ANBI-status, met een minimum van 40% ten behoeve van kinderen uit Venlo in kwetsbare situaties door kleinschalige projecten die hun leven verrijken. Met de besteding mag geen particulier belang worden gediend, waaronder het salaris van de medewerker van de begunstigde.
Bescherming van consumenten
- De vergunninghouder waarborgt dat minderjarigen niet deelnemen aan de loterij.
- De vergunninghouder vermeldt, voor zover praktisch mogelijk, op alle publicaties en loten:
- het goede doel
- het aantal loten en de prijs van een lot
- plaats en tijdstip van de trekking
- contactgegevens
- dat de vergunninghouder een vergunning van de Kansspelautoriteit heeft
Als de vergunninghouder een website met bovengenoemde informatie over de loterij heeft, dan volstaat een verwijzing naar de website op publicaties en loten.
- De vergunninghouder is verplicht bij prijzen boven de € 449 vooraf bekend te maken of de kansspelbelasting voor rekening van de winnaar of de vergunninghouder komt.
- De vergunninghouder maakt voor de verkoop van de loten de prijzen en het prijzenschema bekend. De vergunninghouder mag voor een prijs in natura een vervangend geldbedrag uitkeren aan een winnaar op voorwaarde dat:
- de vergunninghouder alle (potentiële) deelnemers hierover voorafgaand aan de verkoop van de loten aantoonbaar informeert;
- het vervangende geldbedrag hoeft niet gelijk te zijn aan de door de vergunninghouder voorafgaande aan de verkoop van de loten aan alle (potentiële) deelnemers bekend te maken waarde van de uit te keren prijs; en
- uitsluitend de winnaar deze keuze zelf maakt. De vergunninghouder mag hieraan geen voorwaarden verbinden.
De vergunninghouder is verplicht om aan de winnaar de prijzen en geldbedragen uit te keren die hij voorafgaand aan elke loterijtrekking in het vooruitzicht stelt.
- Alle verkochte loten doen mee in alle trekkingen die na verkoop van desbetreffende loten plaatsvinden.
- Alleen volledig betaalde loten doen mee in de trekking.
- De vergunninghouder maakt de uitslag van de trekking zo snel mogelijk en op een duidelijke, begrijpelijke en ondubbelzinnige wijze bekend.
- De vergunninghouder keert de prijzen zo snel mogelijk uit. Het uitkeren van prijzen aan minderjarigen is niet toegestaan. Niet-opgeëiste prijzen moeten gedurende een jaar na de trekking ter beschikking van de winnaars gehouden worden.
- Als de loterij niet doorgaat meldt de vergunninghouder dit aan de Kansspelautoriteit en de Belastingdienst. De vergunninghouder moet alle betaalde inleg direct en volledig terugbetalen. De vergunninghouder is verplicht de Kansspelautoriteit samen met de melding van de annulering van de loterij bewijs van terugbetaling van de inleg aan alle deelnemers te verstrekken. Dit kan met bankafschriften of een verklaring van de notaris of accountant. Meldt u de annulering van de loterij niet of te laat bij de Kansspelautoriteit en/of bewijs van terugbetaling van de lotprijzen aan de deelnemers ontbreekt? Dan is de vergunninghouder verplicht een verklaring van een notaris of accountant aan te leveren als bewijs dat de loterij ook echt tijdens de looptijd van de vergunning is geannuleerd en terugbetaling aan de deelnemers heeft plaatsgevonden.
Toezicht en controle
- De vergunninghouder houdt een afzonderlijke en overzichtelijke administratie bij van de loterij.
- De vergunninghouder waarborgt dat het uitbesteden van de uitvoering van het kansspel (of een deel daarvan) geen belemmering vormt voor:
- het naleven van de toepasselijke wet- en regelgeving en de vergunningsvoorschriften;
- het doelmatig en doeltreffend uitoefenen van toezicht hierop.
- De vergunninghouder levert bij de laatste trekking alle niet verkochte loten in bij de notaris die aanwezig is bij de trekking. De notaris noteert het aantal niet verkochte loten in het proces-verbaal van de trekking.
- De vergunninghouder verstrekt aan de Kansspelautoriteit uiterlijk binnen drie maanden na de laatste trekking een rekening en verantwoording over de georganiseerde loterij. De vergunninghouder gebruikt het daarvoor bestemde en op de website van de Kansspelautoriteit gepubliceerde formulier. Daarnaast dient de vergunninghouder de Kansspelautoriteit facturen van de besteding te verstrekken, zodat de daadwerkelijke uitgaven aan het vergunde doel inzichtelijk zijn voor de Kansspelautoriteit.
- De vergunninghouder is verplicht de rekening en verantwoording vergezeld te laten gaan van een onderzoeksverslag en een verklaring van de getrouwheid daarvan, opgesteld door een accountant, het proces-verbaal van de bij de trekking aanwezige notaris en bewijs van de besteding van de netto opbrengst van de loterij aan het vergunde doel.
19 augustus 2024
De raad van bestuur van de Kansspelautoriteit,
namens deze,
mr. Laurence M.A. Gimbrere
Hoofd afdeling Juridische Zaken & Vergunningen
Bezwaar maken
U kunt tegen dit besluit bezwaar maken door een gemotiveerd bezwaarschrift in te dienen binnen zes weken na bekendmaking van dit besluit. U kunt uw bezwaarschrift sturen naar het volgende adres:
Kansspelautoriteit
Afdeling Juridische Zaken & Vergunningen
Postbus 298
2501 CG Den Haag
U kunt uw bezwaarschrift ook digitaal indienen, door het in PDF-formaat te e-mailen naar griffie@kansspelautoriteit.nl.
U kunt uw bezwaarschrift ook door uw gemachtigde laten indienen. Als de gemachtigde geen advocaat is, moet u een machtiging bijvoegen bij uw bezwaarschrift.
Zorg ervoor dat uw bezwaarschrift in elk geval het volgende bevat:
- uw naam en adres;
- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;
- een kopie van de beslissing;
- de gronden van uw bezwaar;
- uw handtekening of de handtekening van uw gemachtigde.
Voor meer informatie kunt u op rijksoverheid.nl de brochure ‘Bezwaar en beroep tegen beslissingen van de overheid’ downloaden.
Let wel: het instellen van bezwaar/beroep schort de werking van dit besluit niet op.
Kunt u de beslissing op uw bezwaarschrift/beroepschrift niet afwachten vanwege een spoedeisend belang? Dan kunt u bij de sector bestuursrecht van de rechtbank in uw arrondissement een verzoek om voorlopige voorziening indienen.