Uitkomst Ksa onderzoek: strenger toezicht op bonussen op basis van verlies


Gepubliceerd op 1 februari 2024

De Kansspelautoriteit (Ksa) deed recent marktbreed onderzoek naar cashback-bonussen. De uitkomst van dit onderzoek is reden om deze definitie te verduidelijken en voortaan te spreken over ‘een bonus op basis van verlies’. De nieuwe definitie wordt per direct gehandhaafd, omdat alle vormen van dit soort bonussen volgens de Ksa in strijd zijn met de Wet op de kansspelen (Wok).

De cashback-bonus is een bekend fenomeen in de wereld van online casino’s. Dit is een bonus op basis van verlies. In Nederland zijn deze bonussen, waarbij je achteraf een deel van je verlies terugkrijgt, niet toegestaan. Ze dragen bij aan het nemen van meer risico's en het verlagen van de drempel om te gokken, bijvoorbeeld door met hogere inzetten of vaker te gaan spelen.

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek stuurde de Ksa naar één vergunninghouder een formele waarschuwing voor het aanbieden van een cashback-bonus. De Ksa heeft twee andere vergunninghouders een brief gestuurd waarin zij haar standpunt met betrekking tot bonussen verduidelijkt. Bij hen ging het om bonussen waarbij verlies werd gecompenseerd op andere wijze dan via een cashback.

Ksa verduidelijkt standpunt

Het recente onderzoek maakt duidelijk dat er veel verschillende vormen van bonussen gekoppeld aan verlies zijn. Naast de illegale cashback-bonussen, ontdekte de Ksa bonussen waarbij de aanbieder niet direct een deel van het verlies uitkeert, maar het verlies op een andere manier compenseert.

Ksa-voorzitter René Jansen:

“Ook dit zet aan tot onmatige deelname. Spelers zetten hoger in, nemen meer risico en spelen vaker. Met alle gevolgen van dien. Bij de Ksa staat het belang van spelers centraal. Een veilige kansspelmarkt en het voorkomen van gokproblemen staan hoog op onze agenda. Om de spelers nog beter te beschermen, verduidelijken we per direct de definitie als basis voor strikt toezicht. Elke bonus die op één of andere manier is verbonden aan verlies is verboden.”