De Kansspelautoriteit (Ksa) publiceerde vandaag een onderzoek op haar website over de invulling van de zorgplicht ter voorkoming van kansspelverslaving in 21 Europese landen.
Het onderzoek, waarvan ook een Engelse samenvatting is gepubliceerd, werd uitgevoerd in opdracht van de Ksa. Het doel was meer inzicht te krijgen in hoe de zorgplicht in andere Europese landen wordt ingevuld en uitgevoerd. Online kansspelen zijn in Nederland sinds oktober 2021 legaal. De meeste Europese landen zetten deze stap al eerder, waardoor er mogelijk voor Nederland lessen zijn te trekken uit ervaringen in het buitenland.
Niet uit de pas
Het onderzoek toont aan dat Nederland met haar wet- en regelgeving niet uit de pas loopt als het gaat om het kunnen beschermen van spelers tegen ongewenste effecten van gokken. Een aantal landen tracht spelers extra te beschermen, onder meer door verplichte maximale stortings- of verlieslimieten te hanteren per kansspelaanbieder of een geaggregeerde limiet voor alle aanbieders samen. Om verschillende redenen zijn landen met een geaggregeerde limiet niet goed te vergelijken met Nederland, bijvoorbeeld omdat er sprake is van een monopolie of omdat beleid (nog) niet wordt uitgevoerd.
Intensivering toezicht
In een reactie bij het onderzoek nodigt de Ksa aanbieders van online kansspelen nadrukkelijk uit kennis te nemen van de resultaten en daar hun voordeel mee te doen ter bescherming van hun klanten. Eerder kondigde de Ksa een intensivering van haar toezicht op de zorgplicht aan. Zij voert momenteel een breed onderzoek uit naar de manier waarop online aanbieders die zorgplicht in de praktijk brengen. De aanleiding daarvoor waren signalen dat niet alle aanbieders hun zorgplicht voldoende serieus nemen.