Ksa grijpt in bij nepaccounts op Facebook


Gepubliceerd op 20 juli 2021

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft bewerkstelligd dat een nepaccount op Facebook waarmee illegale loterijen werden georganiseerd is verwijderd.

De Ksa richt zich al enige tijd op illegale loterijen die via sociale media als Facebook en Instagram worden georganiseerd. Tot op heden werden steeds op verzoek van de Ksa door Facebook (ook eigenaar van Instagram) de pagina’s verwijderd waarop de illegale loterijen plaatsvonden. Het is nu voor de eerste keer dat een nepaccount is verwijderd. Van een nepaccount is sprake als het account niet te herleiden is tot één natuurlijk persoon of organisatie.

Steeds ander persoon achter account

Uit diverse onderzoeken van de Ksa bleek dat met dat nepaccount meerdere pagina’s op Facebook werden beheerd waarop illegale loterijen werden aangeboden. Vervolgonderzoek wees uit dat er steeds een ander persoon achter het account zat. Op verzoek van de Ksa heeft Facebook het nepaccount van haar platform verwijderd.

Geen toezicht mogelijk

De Ksa treedt op tegen illegale loterijen omdat er geen toezicht mogelijk is. De aanbieders hebben immers geen vergunning. Is er wel echt een prijs, verloopt het spel eerlijk, worden deelnemers niet opgelicht, wordt ervoor gezorgd dat er geen minderjarigen mee kunnen doen? De Ksa bewaakt dat deelnemers aan kansspelen dat veilig kunnen doen.

Organisatoren van illegale loterijen riskeren een hoge boete.