Gert-Jan Meerkerk nieuwe research partner Ksa


Gepubliceerd op 9 oktober 2020

9 oktober 2020

Gert-Jan Meerkerk is per 1 oktober 2020 als research partner verbonden aan de Kansspelautoriteit (Ksa).

Gert-Jan Meerkerk (1963) is verslavingsdeskundige. Hij studeerde klinische psychologie en promoveerde in 2007 op een proefschrift over onmatig internetgebruik. De afgelopen 25 jaar was hij verbonden aan het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving (IVO). Gert-Jan Meerkerk deed in de afgelopen 25 jaar veel onderzoek naar uiteenlopende vormen van verslaving. Dan gaat het om verslavingen aan genotsmiddelen als drugs, tabak en alcohol en om verslavingen aan sociale media, kansspelen, gaming, porno en de smartphone.

Gert-Jan Meerkerk

Online kansspelen

'De kansspelmarkt is duidelijk in beweging', zegt Gert-Jan Meerkerk. 'Volgend jaar wordt de Wet Kansspelen op afstand van kracht, de wet die online gokken legaliseert en reguleert. Dat betekent dat er meer aanbod zal komen en veel marketing. Ik hoop en verwacht een steentje bij te kunnen dragen aan de kennis bij de Ksa over effectieve middelen voor verslavingspreventie. Dat wordt een onderwerp dat volop in de aandacht zal staan. Kansspelverslaving is in Nederland op dit moment geen megangroot probleem, dat moet zo blijven. Overigens ben ik wel een voorstander van de wet, want droogleggen werkt niet. Op een legale, gereguleerde markt is het beter mogelijk consumenten te beschermen.’

Kennis

Met research partners haalt de Ksa wetenschappelijke kennis in huis. Zij ondersteunen medewerkers van de Ksa op het gebied van verslavingspreventie, regulering, toezicht en bestrijding van criminaliteit en illegaliteit. Meerkerk is de opvolger van research partner Dick de Bruin die eerder dit jaar helaas overleed.

De drie andere research partners van de Ksa zijn Joost Poort, universitair hoofddocent en co-directeur bij het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam; Karin van Wingerde, universitair hoofddocent Criminology, Erasmus University Rotterdam; en Johan Wolswinkel, hoogleraar bestuursrecht, Tilburg University.