Ksa scherpt boetebeleid illegale exploitatie speelautomaten aan


16 maart 2020

De Kansspelautoriteit (Ksa) past met ingang van 16 maart 2020 het boetebeleid aan dat wordt toegepast bij het exploiteren van speelautomaten zonder vergunning. Voortaan laat de Ksa de hoogte van de boete afhangen van de vraag hoeveel automaten een bedrijf illegaal exploiteert. Hoe meer automaten, des te hoger de boete.

Het huidige boetebeleid dateert van 2014. Dat is sindsdien niet veranderd. Binnen dit beleid was er minder ruimte om onderscheid te maken tussen grote(re) en kleine(re) exploitanten. Ter illustratie: er zijn bedrijfjes die drie speelautomaten (illegaal) exploiteren, maar ook exploitanten met wel honderd of meer automaten. In de speelautomatenbranche komt het voor dat de vergunning van een exploitant wordt ingetrokken, bijvoorbeeld als de kansspelheffing niet wordt betaald, maar dat het exploiteren niet stopt. Door het nieuwe beleid kan de Ksa de hoogte van de boete in zo'n geval laten afhangen van de hoeveelheid automaten die illegaal worden geëxploiteerd.

Overtreding

Het exploiteren van een speelautomaat zonder vergunning is verboden. Bij illegale exploitatie zijn consumenten niet beschermd: er is immers geen toezicht mogelijk. Consumenten zijn daardoor niet verzekerd van een eerlijk spel en er kan niet gecontroleerd worden of er aandacht is voor tegengaan van gokverslaving. Illegale exploitatie gaat bovendien ten koste van exploitanten die wél een vergunning hebben. Laatstgenoemden betalen kansspelheffing waarmee het toezicht wordt gefinancierd.

Zie ook: Boetebeleid 2020 exploitatie van speelautomaten zonder vergunning