Ksa helpt gemeenten bij weren gokautomaten uit horeca


4 juni 2020

De Kansspelautoriteit heeft een aanpak ontwikkeld waarmee gemeenten kunnen nagaan of een aanwezigheidsvergunning voor een kansspelautomaat nog steeds terecht is afgegeven aan een horecaonderneming. De Ksa heeft voor een aantal gemeenten een lijst opgesteld met horecalocaties die mogelijk ten onrechte over een aanwezigheidsvergunning voor gokautomaten beschikken. De Ksa biedt deze gemeenten aan samen de lijst door te nemen.

Het ontwikkelen van de aanpak vloeit voort uit een grootscheepse controle eind 2018 van zeventig horecalocaties met speelautomaten. Het doel van die actie was controleren of horecabedrijven er voldoende voor zorgen dat minderjarigen er niet kunnen gokken. De Ksa constateerde dat bij verscheidene snackbars en andere horecagelegenheden speelautomaten staan die voor iedereen toegankelijk zijn. Volgens de wet moet er echter 'voldoende afscheiding' zijn tussen het gedeelte waar iedereen mag komen, en de plek waar alleen meerderjarigen toegang hebben. Nogal eens bleek dat er in de loop der tijd bouwtechnische aanpassingen waren gedaan aan de inrichting waardoor er niet meer aan de eisen werd voldaan.

Constructies

René Jansen, voorzitter van de raad van bestuur van de Ksa: 'Onze mensen troffen constructies aan die nauwelijks door kunnen gaan voor de noemer afscheiding. Soms was het alleen een houten wandje. Dit is een onwenselijke situatie, jongeren mogen niet in aanraking komen met kansspelen. Hun hersens zijn nog in ontwikkeling, dat maakt ze extra kwetsbaar voor goksverslaving. Als ze jong zijn, maar dat heeft ook gevolgen op latere leeftijd.'

Aanpak

De aanpak die de Ksa ontwikkelde is dat aan de hand van opstelgegevens van speelautomaten die exploitanten verstrekken, wordt gekeken of de locaties nog steeds voldoen aan de eisen voor een aanwezigheidsvergunning. Dat wordt gecheckt met open bronnen; ook kan een locatie worden bezocht. Soms gaat de Ksa met een gemeente locaties af waar speelautomaten staan en wordt het gemeentelijk beleid gezamenlijk onder de loep genomen. De Ksa vindt het belangrijk dat gemeenten zich bewust zijn van het feit dat minderjarigen en kansspelen niet samen mogen gaan.

Corona

Zoals bekend zijn horecalocaties sinds 1 juni weer open. De toegang tot kansspelautomaten is nu  extra actueel, omdat speelhallen en de vestigingen van Holland Casino (de andere plekken waar kansspelautomaten mogen staan) nog niet onder de versoepeling van de maatregelen in het kader van het coronavirus vallen.

Lijst

Het toezicht op speelautomaten is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van Ksa en gemeenten: de Ksa geeft exploitatievergunningen af, de gemeente een aanwezigheidsvergunning.  Gemeenten die op dit moment niet benaderd zijn door de Ksa, maar wel ondersteund willen worden, kunnen mailen naar info@kansspelautoriteit.nl

Zie ook

Gemeenten en kansspelen