Boetes van 4 en 3,5 ton voor illegaal aanbieden online kansspelen


Gepubliceerd op 10 oktober 2019

10 oktober 2019

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft boetes opgelegd aan twee bedrijven op Malta wegens het aanbieden van online kansspelen aan Nederlandse consumenten. Royal Panda Limited kreeg een boete van 400.000 euro, LeoVegas Gaming p.l.c. werd beboet voor 350.000 euro.

Online kansspelen zijn op dit moment verboden. Onderzoek door de Ksa in de tweede helft van 2018 en begin 2019, wees uit dat Royal Panda en LeoVegas zich, ondanks dit verbod, toch op Nederland met hun aanbod richtten. Zo waren de websites van beide bedrijven bereikbaar met een Nederlands IP-adres. Ook was het op beide sites mogelijk met de Nederlandse betaalmethode iDEAL te betalen. Op de sites van de bedrijven werden tal van kansspelen aangeboden: onder meer casinospellen, virtuele fruitmachines en sportweddenschappen.

Wet Koa

Online gokken wordt in Nederland gelegaliseerd. De Eerste Kamer nam in februari van dit jaar de Wet Kansspelen op afstand (Koa) aan. Op dit moment wordt de wet nader uitgewerkt. Straks is het mogelijk onder strikte voorwaarden een vergunning te krijgen voor het aanbieden van kansspelen via internet. Er is dan toezicht mogelijk, waardoor spelers beschermd kunnen spelen. De Ksa treedt op tegen illegale aanbieders van kansspelen omdat er geen controle mogelijk is op de eerlijkheid van het spel. Ook kan niet gecontroleerd worden of kwetsbare groepen, zoals minderjarigen, worden geweerd van deelname.

Zie ook: Wet Koa treedt in werking


Status procedure

Uit dit bericht blijkt niet of tegen deze besluiten besluit bezwaar is gemaakt of beroep is ingesteld. Zie voor de actuele stand van zaken het sanctiebesluit Royal Panda Limited en het sanctiebesluit LeoVegas Gaming.