Ksa ontvangt 183 interessemeldingen voor Koa-vergunning


25 juni 2019

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft 183 interessemeldingen ontvangen van partijen die overwegen een aanvraag in te dienen voor het aanbieden van online gokken.

De teller stond donderdag 20 juni op 125 aanmeldingen. Vrijdagmorgen meldde de NOS dat er 125 belangstellenden waren voor een online gokvergunning. In de loop van vrijdag kwamen er nog 58 meldingen bij. Ruim de helft van de bedrijven (89) is afkomstig uit het buitenland. 83 van de geïnteresseerde bedrijven hebben al een online kansspelvergunning in het buitenland. 74 bedrijven bieden al kansspelen aan op de markt voor fysieke kansspelen.

Strenge eisen

Het aantal interessemeldingen wil niet zeggen dat er ook zoveel vergunningen afgegeven zullen worden door de Ksa. Er worden namelijk strenge eisen gesteld. Zo worden aanvragers getoetst op betrouwbaarheid en integriteit in het kader van de Wet Bibob en gelden er eisen op het gebied van financiën (een aanvraag kost ongeveer 45.000 euro en er moet een financiële garantstelling van ongeveer 830.000 euro worden afgegeven). Ook op het gebied van bedrijfsvoering gelden er voorwaarden: is er een verslavingspreventiebeleid, worden spelerstegoeden afgescheiden van andere gelden, hoe verloopt de spelersidentificatie, hoe is de kwaliteitszorg geregeld? In Zweden is de markt voor online gokken onlangs open gegaan. Daar toonden rond de 160 bedrijven in eerste instantie interesse voor een vergunning. Uiteindelijk zijn er rond de negentig vergunningen afgegeven.

Planning

De Ksa is momenteel bezig het vergunningenproces in het kader van de Wet Kansspelen op afstand in te richten. Om dat goed te kunnen doen, is het van belang te weten hoeveel aanvragen zij kan verwachten. Van 5 tot en met 21 juni was het voor partijen mogelijk aan te geven dat zij (mogelijk) van plan zijn een aanvraag in te dienen. De wet wordt waarschijnlijk 1 juli 2020 van kracht. Vanaf dat moment kan de Ksa vergunningsaanvragen in behandeling nemen.  De prognose is dat de markt voor online gokken op 1 januari 2021 open kan.