Rechter: wervende tekst voor online kansspel is reclame


21 februari 2019

De rechtbank Den Haag heeft in een recente uitspraak bepaald dat wervende teksten voor online kansspelen als reclame wordt gezien. Ze vallen daarmee onder ‘bevorderen’ van kansspelen. De Wet op de kansspelen verbiedt dit als het kansspel in kwestie geen vergunning heeft. Voor de Kansspelautoriteit is dit een belangrijke uitspraak: hierdoor wordt het makkelijker illegale online kansspelen te bestrijden.

De Kansspelautoriteit (Ksa) had een last onder dwangsom opgelegd aan het bedrijf Content Publishing Limited op Malta. Dit bedrijf publiceerde op verschillende websites wervende teksten voor online kansspelen. Die zijn in Nederland illegaal. Vanaf de websites van Content Publishing was het mogelijk door te klikken naar de sites waarop de online kansspelen daadwerkelijk te spelen waren. Met de last onder dwangsom wilde de Ksa bewerkstelligen dat Content Publishing zou stoppen met deze activiteit; op eerdere aanmaningen van de Ksa was onvoldoende gehoor gegeven.

‘Redactionele informatie’

Content Publishing daagde de Ksa voor de rechter. Content Publishing voerde aan dat de Ksa het bevorderingsverbod in de Wet op de kansspelen te ruim uitlegde en dat het om ‘redactionele informatie’ ging. De rechter ging hier niet in mee: er blijkt ‘voldoende dat het primaire doel (..) bestond uit het doorsturen van potentiële spelers naar aanbieders van casinospelen online’. De rechter zegt dat de Ksa terecht heeft gesteld dat dit een vorm van bevorderen van kansspelen is.

Belangrijke uitspraak

René Jansen, voorzitter van de raad van bestuur van de Ksa, zegt dat het hier om een belangrijke uitspraak gaat. ‘Dit is de eerste keer dat de rechter in een zaak als dit uitspraak doet. Nu is duidelijk dat het publiceren van een wervende tekst als reclame wordt gezien. Deze uitspraak biedt de Ksa mogelijkheden om op te treden als er op deze manier reclame wordt gemaakt voor kansspelen die geen vergunning hebben.’

Uitspraak rechtbank Den Haag en besluiten Ksa in deze zaak