Boete van 4 ton voor aanbieden online kansspelen


Gepubliceerd op 25 februari 2019

25 februari 2019

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft een boete van 400.000 euro opgelegd aan 2 bedrijven die achter de illegale gokwebsites 1xbet.com en xbet-1.com zitten. Het gaat om Exinvest Limited op Cyprus en 1X Corp N.V. op Curaçao.

Onderzoek van de Ksa heeft uitgewezen dat gedurende een bepaalde periode beide gokwebsites vanuit Nederland te benaderen waren. Ook werd de Nederlandse taal gebruikt en er kon worden betaald via het Nederlandse betaalmiddel iDeal. Er werden tal van kansspelen aangeboden, waaronder live casinospellen zoals roulette en blackjack. Nader onderzoek wees uit dat Exinvest Limited en 1X Corp N.V. achter nog eens 83 andere Nederlandstalige gokwebsites zitten. Inloggen bij deze websites was mogelijk met hetzelfde spelersaccount.

Illegaal

René Jansen, voorzitter van de raad van bestuur van de Ksa: ‘Online gokken in Nederland is illegaal. Het is onder het huidige wettelijke regime voor bedrijven niet mogelijk een vergunning te krijgen voor het aanbieden van online kansspelen. Consumenten zijn bij illegale aanbieders niet verzekerd van een veilig spel op een eerlijke markt.’

Nederlandse wet

Buitenlandse aanbieders van online kansspelen moeten de Nederlandse wet respecteren. Zij kunnen bijvoorbeeld de instellingen van hun websites zo aanpassen dat die met Nederlandse IP-adressen niet te zien zijn ('geoblocking'). De Ksa richt zich bij de handhaving van de wet met voorrang op aanbieders die zich op de Nederlandse consument richten.

Zie ook:

Aanpak online kansspelen

Boetebesluit