Boete voor aanbieden online kansspelen via unibet.eu


De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft een boete van 470.000 euro opgelegd aan het bedrijf Trannel International Limited. Dit bedrijf, gevestigd op Malta, bood in ieder geval gedurende een periode in de tweede helft van 2018 online kansspelen aan Nederlandse consumenten aan via de website unibet.eu. Het aanbieden van kansspelen zonder vergunning is verboden.

Onderzoek van de Ksa wees uit dat in de periode 11 augustus 2018 - 27 december 2018 online kansspelen zijn aangeboden aan Nederlandse consumenten. Het was mogelijk om met het Nederlandse betaalmiddel iDEAL te betalen en er was een Nederlandstalige chatservice beschikbaar. Verder was in de ‘terms and conditions’ op de site een lijst opgenomen met landen waarvan de inwoners uitgesloten waren van deelname. Nederland stond hier niet bij.

Op de website waren spellen te spelen als blackjack, roulette en poker. Ook werden er sportweddenschappen aangeboden.

Verboden

Het aanbieden van online kansspelen is op dit moment in Nederland verboden. Onder de huidige Wet op de kansspelen is het niet mogelijk een vergunning hiervoor te verlenen, omdat de wet niet voorziet in effectieve instrumenten voor toezicht. Deze situatie gaat veranderen. De Eerste Kamer nam in februari 2019 de Wet kansspelen op afstand aan. Waarschijnlijk wordt het met ingang van 1 januari 2021 mogelijk om legaal online gokken aan te bieden. Voorwaarde hiervoor is dat er een vergunning voor is verleend door de Ksa. Vergunningen worden alleen onder strikte voorwaarden verstrekt.

Gericht op Nederland

Tot het van kracht worden van de nieuwe wet is online kansspelaanbod per definitie illegaal. De Ksa treedt hier tegen op omdat er geen controle mogelijk is op de eerlijkheid van het spel, het voorkomen van kansspelverslaving en op deelname van kwetsbare groepen, zoals minderjarigen. Aanbieders die zich op de Nederlandse consumenten richten, worden met voorrang aangepakt. Die gerichtheid op Nederland kan op verschillende manieren blijken, zoals gebruikmaken van de Nederlandse taal en de mogelijkheid tot het kunnen betalen met het Nederlandse betaalmiddel iDEAL (zie ook: Aanpak online kansspelen).


Kan ik mijn geld terugkrijgen als ik bij een illegale aanbieder heb gegokt?

Hiervoor moet u bij de aanbieder zijn. De Ksa heeft hier geen rol in. Als u er met de aanbieder niet uit komt, adviseert de Ksa juridisch advies in te winnen. Dit kan bijvoorbeeld bij het Juridisch Loket (gratis).