Boete van 350.000 euro voor aanbieden online kansspelen via website bwin.com


Gepubliceerd op 7 augustus 2019

7 augustus 2019

De Kansspelautoriteit heeft een boete van 350.000 euro opgelegd aan ElectraWorks Limited. Dit bedrijf, gevestigd in Gibraltar, biedt online kansspelen aan via de website bwin.com.

Onderzoek van de Ksa wees uit dat in ieder geval gedurende een bepaalde periode online kansspelen via de website bwin.com werden aangeboden. Op de site was een groot aanbod aan sportweddenschappen te vinden. Ook was het mogelijk live casinospellen zoals roulette, black jack en poker te spelen. De site richtte zich (ook) op de Nederlandse consument. Dit blijkt uit het gebruik van het Nederlandse betaalmiddel iDEAL. Aanbieden van de mogelijkheid tot gokken is in Nederland zonder vergunning verboden. Onder de huidige Wet op de kansspelen is het niet mogelijk een vergunning voor online kansspelen te krijgen.

Criteria

Het online kansspelaanbod is enorm. Bij de bestrijding van illegaal online aanbod richt de Ksa zich daarom in de eerste plaats op aanbieders die zich (mede) op de Nederlandse consument richten. Het gebruiken van het betaalmiddel iDeal is daarbij een criterium. Andere criteria zijn (onder meer) gebruikmaken van de Nederlandse taal en websites met de extensie .nl.

Legalisering

De Wet Kansspelen op afstand maakt het waarschijnlijk met ingang van 1 januari 2021 mogelijk met een vergunning van de Ksa legaal online gokken aan te bieden. Vergunningen worden alleen verstrekt als aan strenge voorwaarden is voldaan. Consumenten kunnen dan beschermd spelen. Er is dan namelijk controle mogelijk op de eerlijkheid van het spel, of minderjarigen worden geweerd en of er oog is voor verslavingspreventie.


Kan ik mijn geld terugkrijgen als ik bij een illegale aanbieder heb gegokt?

Hiervoor moet u bij de aanbieder zijn. De Ksa heeft hier geen rol in. Als u er met de aanbieder niet uit komt, adviseert de Ksa juridisch advies in te winnen. Dit kan bijvoorbeeld bij het Juridisch Loket (gratis).

Status procedure

Uit dit bericht blijkt niet of tegen het besluit bezwaar is gemaakt of beroep is ingesteld. Zie voor de actuele stand van zaken het sanctiebesluit Bwin.