Waarschuwing voor netwerk van incassobureaus


30 april 2019

De Autoriteit Consument & Markt waarschuwt voor illegale praktijken van een aantal incassobureaus: Lootsma & Partners, Deurwaarder Smits & Co en Inter Payment Service. Zij bellen mensen op of mailen met de mededeling dat er achterstallige betalingen zijn en dringen erop aan die te betalen. Soms zeggen de incassobureaus dat er een schuld is bij een loterij of een ander kansspel. De Kansspelautoriteit sluit zich daarom aan bij de waarschuwing van de ACM.

Uit meldingen blijkt dat de genoemde incassobureaus consumenten onder druk zetten om een nog openstaande rekening te betalen. Vaak is er helemaal geen overeenkomst, waardoor de vordering onterecht is. Soms gaat het om vermeende overeenkomsten van jaren geleden. De incassobureaus beweren dat de consument verplicht is te betalen. Ze dreigen consumenten met vergaande maatregelen zoals beslaglegging op goederen of bankrekeningen. Ook wordt gezegd dat goederen in beslag worden genomen als de consument niet op tijd betaalt. Een incassobureau kan dit soort maatregelen helemaal niet nemen. Alleen een officiële deurwaarder mag na toestemming van de rechter beslag leggen.

Advies: betaal niet

Het advies aan mensen die dergelijke telefoontjes ontvangen is: betaal niet. Eerder waarschuwde de ACM ook al voor een netwerk van incassobureaus dat met een vergelijkbare aanpak consumenten benadert. De ACM ziet dat Lootsma & Partners, Deurwaarder Smits & Co en Inter Payment Service onderdeel zijn van ditzelfde netwerk dat onder wisselende namen betaling van onterechte vorderingen afdwingt. Deze drie incassobureaus staan niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, terwijl dit wel verplicht is voor bedrijven die actief zijn in Nederland. Verder wordt benadrukt dat Deurwaarder Smits & Co geen officiële deurwaarder is. Daarnaast kloppen de gegevens op de websites van deze incassobureaus niet.