Illegale speelautomaten in Haagse wijken in beslag genomen


2 november 2018

Bij een actie van politie, Openbaar Ministerie, Kansspelautoriteit en de gemeente Den Haag zijn donderdag 1 november 2018 acht illegale speelautomaten in beslag genomen. De reden voor de actie was dat zowel bij de politie als de Kansspelautoriteit signalen waren binnengekomen dat er illegale activiteiten op de bezochte locaties plaatsvonden. De politie ziet vaker dat illegale speelautomaten ook andere vormen van criminaliteit aantrekken.

Bij de actie ging het om cafés, shishalounges en koffiehuizen. In de Haagse wijken Transvaal en Schilderswijk werden in totaal tien locaties bezocht. Daar zijn alle aanwezige speelautomaten gecontroleerd. Hierbij kwam aan het licht dat op zeven locaties acht speelautomaten niet aan de wettelijke bepalingen voldeden. Om een speelautomaat neer te mogen zetten, zijn een modeltoelating en exploitatievergunning vereist. Er zijn twee fun4four-speelautomaten en zes PlayStations met muntinworp (wat het tot een speelautomaat maakt) in beslag genomen.

Inspecteur Ksa

Proces-verbaal

Tegen de ondernemers bij wie de in beslag genomen speelautomaten stonden, maakt de politie proces-verbaal op. De gemeente maakt bestuurlijke rapportages op. De Kansspelautoriteit gaat de in beslag genomen speelautomaten technisch onderzoeken. In de speelautomaten zat een bedrag van in totaal 1.326 euro dat door de politie in beslag is genomen.

Verdovende middelen

Bij de actie in de twee Haagse wijken zijn verder enkele bolletjes harddrugs aangetroffen. Ook hadden verschillende aanwezigen softdrugs op zak, waar vrijwillig afstand van is gedaan. Verder is een illegale vreemdeling gearresteerd. Ook betaalde een aanwezige ter plekke een nog openstaande boete. Tevens had een van de bezoekers 1.950 euro op zak. Hij kon geen passende verklaring geven over de herkomst van het geld. De politie onderzoekt dit.

Eerlijk spel

Bestrijding van illegaal spelaanbod is een belangrijke doelstelling van de Kansspelautoriteit. De Ksa werkt nauw samen met gemeenten en politie bij controles. Bij een illegaal spel zijn spelers niet verzekerd van een eerlijk spel.