Boete van 350.000 euro voor illegaal online aanbieden kansspelen


Gepubliceerd op 2 november 2018

2 november 2018

De Kansspelautoriteit heeft een boete van 350.000 euro opgelegd aan CyberRock Entertainment N.V. en Honeydew Trading Limited. CyberRock is gevestigd op Curaҫao, Honeydew op Cyprus.

De reden voor het opleggen van de boete is het aanbieden van online kansspelen aan Nederlandse consumenten via verschillende websites. De belangrijkste zijn play2wincasino.com en supremeplay.com. Deze websites zijn bijna volledig Nederlandstalig. Andere websites verspringen na inloggen met een spelersaccount van de Engelse taal naar het Nederlands. CyberRock en Honeydew werken samen; CyberRock is ook de enige aandeelhouder van Honeydew.

Geen bescherming

De aanpak van illegaal online aanbod is één van de prioriteiten in de Toezichtagenda 2018-2019 van de Kansspelautoriteit (Ksa). René Jansen, voorzitter van raad van bestuur van de Ksa: ‘Veel Nederlanders weten niet dat online gokken in Nederland illegaal is. Het beschermen van de consument is een belangrijke doelstelling van de Ksa, naast het voorkomen van kansspelverslaving en bestrijding van illegaliteit. Gokken bij een illegale aanbieder impliceert dat de consument niet wordt beschermd. Hij is niet zeker van een eerlijk spel. Ook is er geen controle op deelname door kwetsbare groepen, zoals minderjarigen.’

Instellingen

Onder de huidige wetgeving zijn online kansspelen niet toegestaan. Buitenlandse aanbieders van online kansspelen moeten de Nederlandse wet respecteren. Zij kunnen bijvoorbeeld de instellingen van hun websites zo aanpassen dat die met Nederlandse IP-adressen niet te zien zijn ('geoblocking'). De Ksa richt zich bij de handhaving van de wet met voorrang op aanbieders die zich op de Nederlandse consument richten.