Marja Appelman nieuwe voorzitter Europese koepel toezichthouders kansspelen


1 juni 2018

Marja Appelman, directeur van de Kansspelautoriteit, is vandaag (1 juni 2018) tot voorzitter verkozen van het Gaming Regulators European Forum (GREF). Dat gebeurde tijdens de GREF-jaarvergadering in Praag.

GREF is een informeel overlegplatform waar zo'n dertig regelgevers en toezichthouders van kansspelen in Europa bij zijn aangesloten. In dit forum wordt kennis gedeeld en waar mogelijk samengewerkt bij het houden van toezicht op houders van kansspelvergunningen en bij het handhaven van wet- en regelgeving.

GvR2017MarjaAppelman_MG_5132
Hoewel wet- en regelgeving rond kansspelen in geen land hetzelfde is, zijn er tussen toezichthouders ook veel raakvlakken. Zo hebben ze allemaal consumentenbescherming, voorkomen van kansspelverslaving en tegengaan van illegaliteit en criminaliteit hoog in het vaandel staan. Online gokken is in Nederland verboden, in tegenstelling tot in veel andere landen. Een voorbeeld van samenwerking door de toezichthouders over de grenzen heen, is elkaar helpen bij het innen van boetes als nationale wetgeving wordt overtreden. De online kansspelmarkt heeft een sterk internationaal karakter.

Vervagende grens

Tijdens de jaarvergadering in Praag werd vooral gesproken over de vervagende grenzen tussen games en gokken. Marja Appelman gaat zich het komende jaar als GREF-voorzitter sterk maken voor een meer professionele organisatie om beter in te kunnen spelen op actuele ontwikkelingen in de kansspelmarkt.