'Geen grenzen meer in kansspelwereld'


5 juni 2018

In de wereld van de kansspelen zijn er nauwelijks tot geen grenzen meer. Grenzen tussen landen verdwijnen, gokelementen duiken op in spellen en fysieke speelautomaten en online gokken lopen in elkaar over.

Marja Appelman Euromat 2

Dat zei Marja Appelman, directeur van de Kansspelautoriteit vandaag (5 juni 2018)  tijdens Euromat, de jaarlijkse bijeenkomst van de speelautomatensector. Marja Appelman was uitgenodigd om de key note speech (pdf, 40 kB) uit te spreken. Tijdens Euromat komen ondernemers, toezichthouders, beleidsmakers en andere belanghebbenden bij elkaar om over recente ontwikkelingen te praten. Monte Carlo is dit jaar de plaats van bijeenkomst.

Verleden en toekomst

Marja Appelman, sinds kort voorzitter van het Gaming Regulators European Forum (GREF), de Europese koepel van toezichthouders, belichtte in haar toespraak de beginjaren van GREF en schetste een toekomstbeeld. In 1989 startte GREF met zes leden, inmiddels zijn er 29 Europese landen lid. Centrale boodschap van Marja Appelman was dat de grenzen op allerlei gebied aan het vervagen zijn, of zelfs helemaal verdwijnen. Voor ondernemers in de kansspelindustrie biedt dat kansen, maar de vervagende grenzen zorgen ook voor nieuwe vraagstukken. Zo is het minder makkelijk geworden om consumenten te beschermen tegen onder meer kansspelverslaving.

Samenwerken

Toezichthouders zullen als gevolg van de de vervagende grenzen steeds meer gaan samenwerken, is de verwachting van Marja Appelman. Ze riep tijdens haar speech ook op tot een dialoog tussen GREF en organisaties zoals Euromat: 'Toezichthouders en kansspelaanbieders hebben te maken met verschillende kanten van dezelfde medaille.' En: 'Een multidisciplinaire aanpak biedt oplossingen voor zowel toezichthouders als kansspelaanbieders.'