'Scheid games van kansspelen'


Het online aanbod van games en kansspelen strikt van elkaar scheiden. Beperkingen van de mogelijkheden tot het maken van reclame voor games met daarin kansspelelementen. Het stellen van leeftijdsvereisten aan dergelijke spellen.

De Kansspelautoriteit denkt aan deze maatregelen om de risico's van de toenemende verwevenheid van gaming en gambling in te perken. Dat zei Joop Pot, bestuurder van de toezichthouder op de markt voor de kansspelen vandaag (18 juli 2018) tijdens IGB Live in de RAI in Amsterdam, een beurs en conferentie voor igaming, het via internet spelen van games (zie ook de integrale speech (pdf, 133 kB)).

Haalbaarheid

De Kansspelautoriteit wil over de haalbaarheid van deze maatregelen met aanbieders van kansspelen en games in september van gedachten wisselen tijdens een bijeenkomst. Deze bijeenkomst, waarvoor de exacte datum nog moet worden vastgesteld, wordt door de Kansspelautoriteit georganiseerd. Joop Pot riep de aanbieders van kansspelen en games op deel te nemen aan deze bijeenkomst: 'De beste oplossingen komen altijd voort uit gezamenlijke inspanningen. Een multidisciplinaire aanpak zorgt voor maatregelen die goed zijn voor consumenten, aanbieders van games en kansspelen en toezichthouders.'

Meer inzicht

De reden voor het aan de orde stellen van dit onderwerp is dat games en kansspelen steeds meer met elkaar verweven raken. Zo duiken spelelementen op in kansspelen en gokelementen in games. De Kansspelautoriteit publiceerde vorige maand twee studies over dit onderwerp, een literatuurstudie en een kwantitatief onderzoek.

De verwevenheid van gaming en gambling houdt toezichthouders over de hele wereld bezig, omdat steeds minder duidelijk is waar spelen ophoudt en gokken begint. Voor toezichthouders is het van groot belang om hier meer inzicht in te krijgen, al was het maar omdat zij alleen bevoegd zijn toezicht te houden op kansspelen. Een andere belangrijke reden is dat het voorkomen van kansspelverslaving een belangrijk publiek doel van de Kansspelautoriteit is. De Kansspelautoriteit is bang dat met name jongeren, vooral als ze risicovol en/of problematisch speelgedrag vertonen, moeilijk onderscheid kunnen maken tussen gamen en gokken.