Directeur Marja Appelman verlaat de Kansspelautoriteit


6 juli 2018

Marja Appelman, directeur van de Kansspelautoriteit, is per 1 augustus benoemd tot directeur Woningmarkt bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Met het vertrek komt een eind aan een dienstverband van bijna vijf jaar bij de Kansspelautoriteit.

GvR2017MarjaAppelman_MG_5254Marja Appelman stond aan de basis van de groei en professionalisering van de Kansspelautoriteit. De toezichthouder op de markt voor de kansspelen werd in 2012 opgericht. Onder Appelmans leiding is het toezicht op de kansspelmarkt meer proactief geworden en meer gericht op risico’s. Daarmee worden de belangen van de consumenten beter behartigd. De publieke doelen van de Kansspelautoriteit zijn consumentenbescherming, voorkomen van kansspelverslaving en tegengaan van illegaliteit en criminaliteit.

Volgende fase

’Mijn taak zit er op’, aldus Appelman. ’De wettelijke evaluatie van de Kansspelautoriteit vorig jaar (zie ook Evaluatie Kansspelautoriteit: voldoende, maar nog verbeterpunten) concludeerde dat de organisatie operationeel op orde is en klaar voor uitbreiding van haar taken. Dat is het geval als het Wetsvoorstel Kansspelen op afstand wordt aangenomen. Ook belangrijk was dat in de evaluatie werd geconcludeerd dat de kennis van de Kansspelautoriteit over toezicht state of the art is. Een prachtige mijlpaal, maar voor mij ook een teken dat het tijd is om verder te kijken. Zowel voor mij als voor de Kansspelautoriteit is het tijd voor de volgende fase.’

Inspirerend

Voorzitter van de raad van bestuur, Jan Suyver: ’Met Marja nemen we afscheid van een inspirerende directeur. Voor de Kansspelautoriteit als geheel is dit een gevoelig verlies. Voor de raad van bestuur geldt dit in het bijzonder. We hebben op een plezierige en constructieve wijze samengewerkt. Daarbij zorgde Marja Appelman voor een prettige werksfeer met oog voor de individuele ontwikkeling van de medewerkers. We gaan haar missen. Ze zal haar nieuwe functie ongetwijfeld met evenveel energie en passie vervullen.’

Bestuursstructuur

Het huidige bestuursmodel wordt heroverwogen, waarbij de raad van bestuur de taken overneemt van de directeur. Per 1 oktober treden (fulltime) een nieuwe voorzitter en een nieuw lid aan; de termijnen van voorzitter Jan Suyver en Henk Kesler lopen af. Het derde (parttime) bestuurslid is Joop Pot.

Het afscheid van Appelman vindt plaats op 8 oktober, gelijktijdig met het afscheid van Jan Suyver en Henk Kesler.

Zie ook Marja Appelman: 'Ik verlaat een boeiende sector'


Chief Executive of the Netherlands Gambling Authority Marja Appelman leaves  Engels