Café in centrum Zaandam dicht vanwege illegale gokpraktijken


Illegaal gokken, drugsgebruik en drugsbezit. Dat is wat een gezamenlijke actie van gemeente, politie en Kansspelautoriteit (Ksa) woensdagavond 25 juli aan het licht heeft gebracht in een café aan de Damkade in Zaandam. Het café is met onmiddellijke ingang gesloten op last van de burgemeester. De gemeente onderzoekt of dit gevolgen heeft voor de vergunning.

In het café werd gelegenheid geboden tot het illegaal gokken op sportwedstrijden via een zogenoemde ‘gokzuil’. Gokzuilen zijn computers met een internetverbinding die zo zijn ingericht en ingesteld, dat een consument kan wedden op sportwedstrijden. Gokken via een gokzuil  is in strijd met de Wet op de kansspelen. Het café aan de Damkade speelde een belangrijke rol in het illegale gokcircuit. De afgelopen weken is er voor ruim 25.000 euro omgezet met illegaal gokken.

Vergunning

Voor het aanbieden van gokspelletjes is in Nederland een vergunning nodig van de Kansspelautoriteit. Het aanbieden van gokspelen zonder vergunning is verboden en een ernstig vergrijp. Er is geen zicht op de geldstromen die er mee gemoeid zijn en er is geen controle mogelijk op een eerlijk verloop van het spel. Ook kunnen spelers niet worden beschermd tegen kansspelverslaving.

Signalen

De gezamenlijke actie van gemeente, politie en Ksa volgde op signalen over illegale gokpraktijken en drugs in dit café. Ook is uit observaties gebleken dat het een verzamelplek is voor overlastgevende jongeren met veelal drugs- en geweldantecedenten. Bij de controle werd bij alle bezoekers van het café drugs aangetroffen. Ook werden in het café softdrugs gebruikt. Dat is in strijd met de gemeentelijke APV. Alleen in coffeeshops mag wiet gerookt worden. In het café werd ook gelegenheid geboden om waterpijp te roken en lachgas te gebruiken.

Optreden

‘Dit is niet waar ik aan denk bij veilig en gezellig uitgaan in Zaanstad’, aldus burgemeester Hamming.  ‘Dit soort cafés waar jongeren in aanraking komen met illegaal gokken, drugs en aanverwante criminele zaken willen we niet en daar treden we tegen op.’