Kansspelautoriteit verheldert bij toezichthouders in buitenland bevoegdheden


2 februari 2018

De Kansspelautoriteit heeft collega-toezichthouders in het buitenland via een brief (pdf, 828 kB) geïnformeerd over het feit dat aanbieders van online kansspelen zich niet mogen richten op de Nederlandse consument. De Kansspelautoriteit licht in de brief toe dat zij bevoegd is op te treden tegen kansspelaanbieders die dat wel doen.

Dit is ook het geval als zo’n aanbieder een vergunning heeft voor het aanbieden van online kansspelen in het land in kwestie. De Kansspelautoriteit hoopt via de collega-toezichthouders ook de kansspelaanbieders in de betreffende landen te bereiken.

Online kansspelen zijn in Nederland verboden, in tegenstelling tot veel andere landen in Europa. De Kansspelautoriteit treedt op tegen aanbieders van kansspelen via internet als zij zich richten op de Nederlandse consument. Dat is bijvoorbeeld het geval als zij gebruikmaken van de Nederlandse taal, symbolen of termen, een website hebben met de extensie .nl, Nederlandstalige reclame maken en/of in ons land gangbare manieren van betalen hanteren. De Kansspelautoriteit vraagt collega-toezichthouders dit bij hun vergunninghouders onder de aandacht te brengen en ze ook te wijzen op de mogelijke gevolgen van handhaving. Kansspelaanbieders kunnen Nederlandse klanten weren door Nederlandse IP-adressen te blokkeren. Ook kunnen ze weigeren Nederlandse consumenten te registeren.

Samenwerking

De Kansspelautoriteit roept in de brief (pdf, 828 kB) ook op te onderzoeken hoe er nog nauwer kan worden samengewerkt bij de bestrijding van illegaal aanbod van online kansspelen. In 2015 ondertekenden de toezichthouders in Brussel een samenwerkingsovereenkomst.