Veroordelingen voor aanbieden van gokspellen via internet


20 december 2018

Een groot aantal verdachten is vandaag veroordeeld door de rechtbank Oost-Brabant voor onder meer het vormen van een criminele organisatie die via internet illegaal gokspellen aanbood in Nederland. Ook wasten de verdachten bedragen van 50.000 euro tot ruim 100 miljoen euro wit. Ze krijgen geldboetes, taakstraffen en gevangenisstraffen tot 2 jaar opgelegd.

Het onderzoek, bekend onder de naam 'Rykiel', startte in mei 2012, nadat het Openbaar Ministerie informatie had ontvangen dat één van de hoofdverdachten zich onder meer bezighield met het aanbieden van online gokspellen in Nederland. De Kansspelautoriteit verleende ondersteuning bij het onderzoek. Aanbieden van kansspelen zonder vergunning is in Nederland verboden. De huidige wetgeving biedt niet de mogelijkheid tot het verlenen van een vergunning voor het aanbieden van online kansspelen (zie ook Aanpak online kansspelen).

31 verdachten

Het OM bracht uiteindelijk 31 verdachten - waaronder 13 bedrijven - voor de rechter voor overtreding van de Wet op de kansspelen, deelneming aan een criminele organisatie, witwassen en het maken en gebruiken van valse facturen en valse contracten.
Lees meer op rechtspraak.nl