Vijf verdachten betrokken bij illegaal gokconcern aangehouden in Den Haag


12 april 2018

Tijdens een grote actiedag tegen illegaal gokken zijn op 12 april 2018 vijf personen aangehouden en elf locaties in Den Haag doorzocht. De vijf worden verdacht van betrokkenheid bij de organisatie achter het illegaal gokken. Juridisch luidt de verdenking deelname aan een criminele organisatie en witwassen. Ook werden in een opslagbox laptops en computers aangetroffen en in beslag genomen.

gokzuil

Tijdens de actiedag traden de gemeente Den Haag, de politie, de belastingdienst, de kansspelautoriteit, het regionaal informatie- en expertisecentrum (RIEC) en het openbaar ministerie gezamenlijk op.

Gokzuil

De actie was gericht tegen illegaal gokken via zogeheten gokzuilen. Dat zijn computers met een internetverbinding die zo zijn ingericht en ingesteld dat een consument kan wedden op sportwedstrijden. Ze worden aangetroffen in bijvoorbeeld horecagelegenheden, winkels, kapperszaken en belshops.

Verbod

Gokzuilen zijn niet alleen verboden maar ook onwenselijk. Achter de gokzuilen gaat een criminele organisatie schuil die een ondermijnend effect heeft op de samenleving. Er wordt geen belasting betaald en de illegale gokwinsten worden gebruikt voor de financiering van andere criminele activiteiten of worden wit gewassen door bijvoorbeeld de aankoop van panden.

Illegaal gokken brengt ook gevaar met zich mee voor de ondernemer en de directe omgeving van de onderneming. De grote sommen contant geld die erin omgaan, hebben grote aantrekkingskracht op andere criminelen. Verder is er bij illegaal gokken geen toezicht op een eerlijk spelverloop en dus ook niet op het uitbetalen van prijzen en de betrouwbaarheid van de gebruikte apparatuur. Daarnaast is er geen controle op deelname door minderjarigen en op de voorkoming van gokverslaving.

Risico

Ondernemers die gokzuilen in hun zaak toelaten, lopen het risico op een boete van de kansspelautoriteit en op een naheffing en boete van de Belastingdienst. De gemeente kan de (horeca)gelegenheid ook voor bepaalde tijd sluiten. De politie kan overgaan tot inbeslagname en het openbaar ministerie kan de ondernemer dagvaarden of een strafbeschikking geven. Hierdoor kan het starten van een nieuwe onderneming bemoeilijkt worden.

Controle

Het afgelopen jaar controleerden gemeente, politie, openbaar ministerie en Belastingdienst zo’n zeventig verschillende locaties in Den Haag. In totaal werden door de burgemeester het afgelopen jaar acht locaties tijdelijk gesloten omdat er illegaal gegokt werd. De overige zaken ontvingen een waarschuwing.