Marja Appelman: 'We moeten meer internationaal samenwerken om gokverslaving tegen te gaan'


18 oktober 2017
Marja Appelman, directeur van de Kansspelautoriteit, nam vandaag deel aan een panel over verantwoord spelen tijdens de conferentie van de International Association of Gaming Regulators (IAGR) in Johannesburg. In haar introductie bracht Appelman naar voren dat er meer internationale samenwerking nodig is voor onderzoek naar de oorzaken van probleemgokken, preventie en behandeling.

97% is voorstanderMarja Panneldiscussie

Uit een interactieve rondvraag bleek dat het publiek (toezichthouders uit 70 jurisdicties uit Afrika, de VS en Latijns-Amerika, Azië, Europa en Oceanië) haar mening deelt: 97% is voorstander van nauwe samenwerking op dit terrein om effectief probleemgokken te kunnen bestrijden. Appelman sprak als vicevoorzitter van het Gaming Regulators European Forum (GREF) de hoop uit, dat de Europese samenwerking op dit terrein in de nabije toekomst kan worden uitgebreid met toezichthouders wereldwijd. Daarnaast stipte zij enkele elementen van de Nederlandse aanpak aan, zoals de uitbreiding van de zorgplicht van aanbieders na inwerkingtreding van de Wet kansspelen op afstand en de ontwikkeling van het nationale uitsluitingsregister kansspelen CRUKS.

Marja Panneldiscussie 2Thema IAGR

Internationale toezichthouders komen elk jaar samen om actuele thema’s in de kansspelsector met elkaar te bespreken. Dit jaar heeft de IAGR-conferentie als thema: Recognizing tomorrow’s challenges by acting today. Vanuit dat thema is naast verantwoord spelen aandacht voor de betekenis van blockchain voor de toekomst van kansspelen en de daaraan verbonden uitdagingen voor toezicht, de bestrijding van aan kansspelen gerelateerd witwassen en voor het optimaal inzetten van PR- en communicatiemiddelen in een veranderende kansspelmarkt.