Aandacht in Kassa voor loot boxes


Gepubliceerd op 20 november 2017

20 november 2017

Het televisieprogramma Kassa besteedde zaterdagavond (18 november 2017) aandacht aan zogenoemde loot boxes in internetgames. De directeur van de Kansspelautoriteit, Marja Appelman, zat in de uitzending om het standpunt van de toezichthouder toe te lichten.

De centrale vraag tijdens de uitzending was de vraag of online games zorgen voor gokverslaving bij kinderen. De uitzending van Kassa is terug te kijken via de site van BNNVara.Marja Appelman Kassa BNNVara

Loot boxes zijn een soort schatkistjes waarin virtuele items zitten. Die maken het spel mooier en/of makkelijker. De inhoud wordt door het toeval bepaald. De Kansspelautoriteit waarschuwde op 9 november 2017 voor de mogelijke gevaren van de schatkistjes, zoals het risico op verslaving en grote financiële uitgaven. Vooral bij minderjarigen bestaat het risico dat zij de gevolgen van zulke spellen lastig kunnen overzien.

Nader onderzoek

Appelman vertelde in de uitzending onder meer dat de Kansspelautoriteit nader onderzoek doet naar internetgames, waarin loot boxes voorkomen. Uit eerder onderzoek bleek dat sommige jongeren op enig moment de overstap maken van het spelen van social games naar betaald gokken. De Kansspelautoriteit is bezig de mogelijke relatie tussen social gaming en problematisch gokgedrag in kaart te brengen. Daarnaast gaat zij informatie opvragen bij de aanbieders van dergelijke spellen en een rondetafelgesprek met de sector organiseren.

Zie ook Zorgen online games voor een gokverslaving bij kinderen? (bericht Kassa)