Succesvolle aanpak illegale gokzuilen en gokpanden samen met gemeenten


31 maart 2017

Gokzuilen – ook wel ‘internetzuilen’ of ‘voetbalzuilen’ geheten – zijn een groot probleem in het illegale fysieke aanbod van kansspelen. Volgens wetenschappelijk onderzoek is er sprake van vele honderden gokzuilen in Nederland.

Dit zijn computers met een internetverbinding die zo zijn ingericht en ingesteld, dat een consument kan wedden op sportwedstrijden. Controle op de betrouwbaarheid van dit verboden kansspel is er niet. Spelers lopen veel risico. Bovendien kunnen gokzuilen volgens onderzoek verweven zijn met zware misdaad.

Zo legde de Kansspelautoriteit een boete van €373.750 op aan een aanbieder die via gokzuilen sportweddenschappen aanbood in een ‘wedwinkel’ in Rotterdam-Zuid. Dit is de hoogste boete tot nu toe die de raad van bestuur van de Kansspelautoriteit oplegde.[1] In december 2016 voerde de Kansspelautoriteit samen met de politie opnieuw controle uit in deze wedwinkel. Ze moesten vaststellen dat hierin nog steeds illegale kansspelen werden aangeboden. Medio maart 2017 liet de burgemeester op grond van een bestuurlijke maatregel het pand voor onbepaalde tijd sluiten wegens herhaaldelijke illegale gokactiviteiten.

Meer over de aanpak van gokzuilen en gokpanden.

[1] De raad van bestuur van de Kansspelautoriteit kan een boete opleggen tot een bedrag van €820.000 of, als dat meer is, tien procent van de omzet in het boekjaar dat vooraf gaat aan de bestuurlijke boete.