Rechtbank Den Haag oordeelt: Kansspelautoriteit legde terecht boetes op voor kansspelen online


19 juli 2017

De rechtbank in Den Haag oordeelt dat de Nederlandse Kansspelautoriteit terecht boetes oplegde aan aanbieders van kansspelen online. Kansspelen online zijn verboden in Nederland. De rechtbank deed de uitspraken op 13 juli 2017.

Het gaat om boetes van de Kansspelautoriteit (Ksa) aan de aanbieders Co-Gaming Limited (voorheen Come On), gevestigd op Malta, en Onisac Limited en Mansion Online Casino Limited, beide gevestigd op Gibraltar.

De rechtbank overweegt in de uitspraak onder andere dat het aanbieden van kansspelen online verboden is en dat de Kansspelautoriteit bevoegd is om daartegen op te treden. Dit verbod en het handhavingsbeleid van de Kansspelautoriteit zijn volgens de rechtbank in lijn met het recht van de Europese Unie. De rechtbank roept verder in herinnering dat de Raad van State eerder al oordeelde dat het prioriteringsbeleid niet onredelijk is, nu in het bijzonder op Nederland gerichte aanbieders schade aan Nederlandse consumenten kunnen berokkenen.

De Kansspelautoriteit is verheugd dat de rechter haar beleid steunt om deze aanbieders in het belang van de consumentenbescherming aan te pakken. Op grond van de huidige wet verleent de Kansspelautoriteit geen vergunningen voor aanbod online, omdat de wet nu niet voorziet in de mogelijkheid daartoe. Ze kan kansspelen online dus ook niet binden aan strenge voorwaarden. Spelers (consumenten) lopen bij de illegale kansspelen online, waaronder gemanipuleerde spelen, grote risico’s, vooral op gokverslaving en gokschulden.