Vuurwapen, drugs en illegaal gokken in eetcafé Rotterdam


Gepubliceerd op 27 januari 2017

27 januari 2017

Bij een inval in een eetcafé in Rotterdam vonden de politie, OM, Kansspelautoriteit en Douane op 25 januari 2017een vuurwapen, benodigdheden die wijzen op drugshandel, een aantal zakken wit en bruin poeder en bewijzen voor illegaal gokken.

Drie mensen, onder wie de eigenaar van het café, zijn aangehouden. Met de gemeente is een bestuurlijk traject gestart om te zien of het café gesloten kan worden.

Een arrestatieteam viel het café rond 23.00 uur binnen. Aanleiding was een onderzoek dat startte na meldingen dat zich er criminele activiteiten zouden afspelen in het café en de woning daarboven. Er zou illegaal gegokt worden, gehandeld worden in (hard)drugs en onder bezoekers zou bezit van vuurwapens geen uitzondering zijn.

Na de inval werden alle aanwezigen één voor één gefouilleerd en werden hun bezittingen en auto’s uitvoerig onderzocht door onder andere speurhonden van de politie en de Douane. Twee bezoekers (45 en 49 jaar) bleken ongewenst vreemdeling en zijn aangehouden.
Ook het café en de bovenliggende woning werden aan een grondig onderzoek onderworpen. Daar troffen de politie, Douane en Kansspelautoriteit een vuurwapen en een mes aan, verschillende zakken met in totaal 35 kg poeder; vermoedelijk cocaïne, heroïne en/of versnijdingsmiddelen, een aantal blokken hasj, materialen die gebruikt worden bij drugshandel, een illegale pokertafel en laptops die werden gebruikt voor illegaal gokken. De eigenaar van het café, een 51-jarige man uit Papendrecht, is aangehouden.

Politie en gemeente zijn een bestuurlijk traject gestart om te zien of het café gesloten kan worden. ;De recherche zet het onderzoek naar deze zaak voort.

Ondermijning

Ondermijning treedt op waar boven- en onderwereld verstrikt raken. Wij maken veelal onzichtbare ondermijning zichtbaar en pakken deze aan. Dat doen we als overheid samen, om informatie te delen over- en te kunnen reageren op zaken die niet kunnen kloppen: horecazaken waar jarenlang zelden een klant binnenkomt, kapperszaken zonder stoel en jongeren in peperdure auto’s. Ondermijning drukt eerlijke economie weg, vergiftigt het opvoedingsklimaat en bedreigt de maatschappelijke integriteit.

Vuurwapenbezit

Daarnaast is het vuurwapengebruik in de eenheid Rotterdam zorgelijk. Samen met het OM houdt de politie een offensief om illegaal wapenbezit stevig aan te pakken. We achterhalen de daders van schietincidenten en pakken door op illegaal wapenbezit. Koste wat het kost willen we voorkomen dat er straks (onschuldige) nieuwe slachtoffers vallen.

Illegaal gokken

Illegaal gokken is oncontroleerbaar, gokkers hebben geen garantie op een eerlijk spel. Zij lopen bovendien het risico op een boete. Door gebrek aan toezicht is er een hoger risico op gokverslaving of gokken door minderjarigen. En er is geen zicht op geldstromen, die vaak aanzienlijk zijn. Mensen die geld inzetten kunnen dat ongeregistreerd doen. Illegaal gokken wordt dan ook vaak gebruikt om crimineel geld wit te wassen.  Daarnaast worden hele gezinnen gedupeerd omdat geld voor de studie, weekgeld voor boodschappen worden vergokt.