Kansspelautoriteit streeft naar verwijdering van op Nederland gerichte illegale gokapps


11 mei 2016

De Kansspelautoriteit doet de komende maanden nader onderzoek naar gokapps. Via deze apps kan de Nederlandse consument illegaal gokken. De Kansspelautoriteit streeft naar verwijdering van deze apps: gokbedrijven dienen hun apps uit de appstores te halen en ook de verwijzing op de eigen website naar de apps te verwijderen.

Bekendmaking

De Kansspelautoriteit maakt via haar website bekend zich de komende maanden toe te leggen op gokapps. Gokbedrijven die de apps exploiteren, dienen deze te verwijderen, evenals verwijzingen naar de gokapps op de eigen websites. Ook beheerders van platforms waar deze apps kunnen worden gedownload - zogeheten appstores – dienen deze apps te verwijderen.

De Kansspelautoriteit controleert of gokbedrijven handelen conform de Nederlandse regelgeving. Doen aanbieders dat niet, dan kan handhavend optreden volgen.

Aanleiding

Zolang online kansspelen gericht op Nederland niet gereguleerd zijn, is er vanuit Nederland geen toezicht op het aanbod en daarmee ook geen controle op de eerlijkheid van een kansspel, de detectie van kansspelverslaving bij spelers en op deelname van minderjarigen.

Inmiddels blijkt dat het gebruik van apps voor kansspelen fors toeneemt ten koste van het spelen via een PC of laptop. Door het gebruik van apps op mobiele toestellen kunnen kansspelen 24 uur per dag en overal worden gespeeld.

Australisch onderzoek laat bovendien zien dat vroege blootstelling van kinderen aan games die gokken simuleren, kunnen leiden tot problematisch gokgedrag in de volwassenheid. Niet alleen zijn dit soort games vrij beschikbaar voor jongeren, maar ook de gokapps zijn gratis te downloaden. In sommige gevallen kan daarop eerst nog in een gratis modus worden gegokt.

De combinatie van de laagdrempeligheid van apps en het grotere risico bij jongeren zijn voor de Kansspelautoriteit redenen om de gokapps de komende maanden concreet te bekijken.

‘Real money’

De Kansspelautoriteit richt zich in eerste instantie op de gokapps waarbij er sprake is van geldelijke inleg en uitkering, de zogeheten ‘real money gambling apps’.

Uit de nulmeting die de Kansspelautoriteit eind april heeft gehouden, blijkt dat er op dit moment 49 illegale real money gokapps kunnen worden gedownload. Wat er met deze 49 apps gaat gebeuren, wordt actief gecontroleerd.

Consumenten

De Kansspelautoriteit raadt consumenten aan om niet te spelen via illegale gokapps en hun tegoeden bij aanbieders terug te halen. De Kansspelautoriteit kan consumenten namelijk niet helpen, als door deze actie spelerstegoeden niet meer via de apps kunnen worden bereikt. Of een aanbieder legaal is, is altijd na te gaan via de website van de Kansspelautoriteit. Daar staat het overzicht van alle vergunninghouders.

Zie: NOS-uitzending.