Illegale bingo opgerold in Dordrecht


Gepubliceerd op 16 november 2023

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft een illegale bingo opgerold in Dordrecht. De bingo werd georganiseerd door een organisatie waar de Ksa al eerder tegen heeft opgetreden. Bij het evenement waren zo’n 200 bezoekers aanwezig, waaronder enkele minderjarigen.

Het organiseren van bingo’s op locatie is in Nederland onder strenge voorwaarden toegestaan. Zo mag een bingo in besloten kring (een bestaande groep van mensen die elkaar kennen zoals een gezin, familie, verzorgingstehuis, een bedrijf of leden van een vereniging) zonder vergunning worden georganiseerd (bijvoorbeeld in een vriendenkring of verzorgingshuis). Ook verenigingen kunnen een bingo organiseren, mits deze voor een goed doel is en de prijzen een maximale waarde van €1550 hebben. Voor dit soort bingo’s kan een vergunning worden aan gevraagd bij de gemeente.

De Ksa kreeg eerder melding van een organisatie die illegale bingo’s opzet, de ‘Dordtse Queens’.  Via eigen pagina’s op Facebook werd voor de bingo’s reclame gemaakt. Na een melding door de Ksa bij Meta werden deze pagina’s offline gehaald. Bij vervolgonderzoek door de Ksa bleek de organisatie op nieuwe pagina’s door te gaan met het reclame maken voor en organiseren van illegale bingo’s.

Inspecteurs van de Ksa wisten de locatie van een geplande fysieke bingo te achterhalen. In coördinatie met politie en de gemeente Dordrecht werd vervolgens een inval gepland. Op de avond waren zo’n 200 bingospelers aanwezig. De te winnen prijzen (waaronder merkkleding, tassen en schoenen) zijn in beslag genomen.

De Ksa ziet dat mensen niet altijd op de hoogte zijn van regels rondom bingo’s en loterijen. Voor bingo’s geldt dat deelname aan een illegale bingo in principe ook strafbaar is, en dat minderjarigen sowieso niet mee mogen doen. Organisatoren van illegale loterijen en bingo’s riskeren daarnaast een hoge boete.