Ksa treedt op tegen netwerk illegale bingo’s


Gepubliceerd op 26 november 2021

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft een einde gemaakt aan ‘Dordtse Queens’: een groep op Facebook die illegale online bingo’s organiseerde.

Dordtse Queens kende 8 beheerders. Via eigen pagina’s op Facebook werd voor de bingo’s reclame gemaakt. Ook werd via de persoonlijke pagina’s de mogelijkheid geboden deel te nemen aan de illegale bingo’s. Zo was er als het ware een spinnenweb aan illegale bingo’s ontstaan, met in totaal bijna 10.000 leden. Ook minderjarigen bleken deel te kunnen nemen aan de bingo’s.

Melden bij Facebook

Sinds enige tijd doet de Ksa een melding bij Facebook als het platform wordt gebruikt voor illegale praktijken. Het aanbieden van een kansspel zonder vergunning is in Nederland verboden. Facebook verwijderde na de melding 6 Facebookpagina’s die allemaal op de een of andere manier gelieerd waren aan Dordtse Queens.

Geen controle mogelijk

De Ksa treedt op tegen organisatoren en aanbieders van kansspelen die geen vergunning hebben. Er is dan geen controle mogelijk op vragen als: is er wel echt een prijs, verloopt het spel eerlijk, worden deelnemers niet opgelicht, wordt ervoor gezorgd dat er geen minderjarigen mee kunnen doen? De Ksa bewaakt dat deelnemers aan kansspelen dat veilig kunnen doen en dat deelname aan illegaal aanbod van kansspelen voorkomen wordt.

Organisatoren van illegale loterijen en bingo’s riskeren een hoge boete.