Ksa-voorzitter pleit voor spelerslimiet gokuitgaven


Gepubliceerd op 7 september 2022

René Jansen, voorzitter van de Kansspelautoriteit (Ksa), is voorstander van een aanscherping van de zorgplicht die online kansspelaanbieders hebben ter bescherming van consumenten. Dat zei hij vandaag in Oslo tijdens een conferentie van de European Association for the Study of Gambling (EASG).

Jansen pleit voor strakkere begrenzing van gokgedrag en -uitgaven door middel van een door de overheid voorgeschreven limiet. Hij geeft daarbij ook aan dat de zorgplicht van aanbieders verder moet gaan dan alleen het hanteren van een limiet. Die mag geen excuus zijn om ‘achterover te leunen’ tot een speler de stortings- of verlieslimiet heeft bereikt.

Zorgplicht en speellimieten

In een paneldiscussie wees René Jansen op het onderzoek dat de Ksa heeft laten doen naar de invulling van de zorgplicht en speellimieten in 21 landen. Uit dat onderzoek blijkt dat een aantal landen verder gaat in de bescherming van spelers dan Nederland, bijvoorbeeld door maximale stortingslimieten te hanteren of een strakkere verplichting tot onderzoek naar en contact met een speler. In Nederland is in de wet geregeld dat die limieten op dit moment vrij in te vullen zijn door spelers.

‘Ik vraag mij in toenemende mate af of we met de huidige invulling van de zorgplicht voldoende bescherming en veiligheid bieden aan spelers’, zei de Ksa-voorzitter. ‘Ik zie dat het gedrag van kansspelaanbieders nog te wensen over laat. Aanscherping van de zorgplicht is dan ook geen overbodige luxe en we kunnen daarbij leren van andere landen, maar de uiteindelijke keuze ligt bij de wetgever’, voegde Jansen er aan toe.


Zie ook

Nieuwe blog van René Jansen: Aanscherping zorgplicht