Ksa attendeert affiliatewebsites op regels voor reclame kansspelen


Gepubliceerd op 23 mei 2022

De Kansspelautoriteit (Ksa) stuurde ruim 50 affiliatewebsites een brief over de regels die gelden voor gokreclame.

Uit onderzoek van de Ksa blijkt dat gokbedrijven bij het maken van reclame vaak gebruikmaken van een affiliatewebsite. Via zo’n website wordt publiek doorgestuurd naar een gokwebsite, bijvoorbeeld via een banner, een link of een quotering (de factor waarmee de inzet wordt vermenigvuldigd als de uitslag goed voorspeld wordt). De Ksa ziet dat bij deze werkwijze niet altijd alle reclameregels worden nageleefd

Wettelijke regels

Met de brief brengt de Ksa bij de affiliatewebsites onder de aandacht dat er alleen reclame mag worden gemaakt voor gokbedrijven met een vergunning om in Nederland kansspelen aan te bieden. Als die vergunning er niet is, is niet alleen de illegale aanbieder, maar ook de affiliatewebsite in overtreding. De Ksa kan in dat geval handhavend optreden, bijvoorbeeld met een boete.

Als er wel een vergunning is, is reclame toegestaan. Er gelden dan wel regels. Reclame mag bijvoorbeeld niet gericht zijn op minderjarigen en jongvolwassenen tot 24 jaar. Ook moet reclame als zodanig herkenbaar zijn en moet duidelijk zijn namens welk gokbedrijf de reclame wordt gemaakt. Zie onze website voor de belangrijkste reclameregels.

Affliatewebsites kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan een betere naleving van de reclameregels door gokbedrijven. Daarom spreekt de Ksa deze websites aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Consumenten kunnen op die manier nog beter worden beschermd.


Checken of een bedrijf een Nederlandse kansspelvergunning heeft?