Ksa pakt reclame tegen illegale kansspelen aan


Gepubliceerd op 3 december 2021

De Kansspelautoriteit (Ksa) treedt handhavend op tegen 15 zogenoemde affiliates die op websites reclame maakten voor illegale online kansspelen. Dat is verboden.

In totaal startte de Ksa 22 onderzoeken. Dat leverde 15 websites op die daadwerkelijk de Wet op de kansspelen overtraden. In 13 gevallen is (of wordt) er een last onder dwangsom opgelegd. Bij de andere 2 loopt het onderzoek nog. In enkele gevallen werd de overtreding direct gestaakt, of stapte de reclamemaker (ook wel: ‘affiliate’) over naar reclame maken voor kansspelaanbieders met een vergunning en staakte de reclame voor illegale aanbieders.

Last onder dwangsom

Een last onder dwangsom is bedoeld om de overtreding te stoppen. De Ksa verricht na het opleggen van de last herinspecties. Als dan blijkt dat de overtreding niet is gestaakt, wordt de opgelegde dwangsom verbeurd verklaard. Dit betekent dat de dwangsom betaald moet worden.

Periodiek onderzoek

Het aanbieden van kansspelen zonder vergunning is verboden. Hetzelfde geldt voor het maken van reclame voor kansspelen die geen vergunning hebben. Bij affiliate marketing ontvangen sites geld als er wordt doorgeklikt naar het online kansspel. De Ksa doet periodiek onderzoek naar deze reclamemakers.