Ksa selecteert 25 illegale kansspelwebsites voor nader onderzoek


Gepubliceerd op 15 november 2021

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft 25 kansspelwebsites geselecteerd die nader onder de loep worden genomen. Als het mogelijk is vanuit Nederland op die websites deel te nemen aan een kansspel, volgen sancties. Ook bevorderaars van die kansspelen, zoals betaaldienstverleners en reclamemakers, kunnen worden aangepakt.

Sinds 1 november is het online handhavingsbeleid van de Ksa gewijzigd en zijn de boetes fors verhoogd. De selectie van de 25 websites is een eerste stap in de uitvoering van dit beleid. De reden voor het nieuwe beleid is dat de gewijzigde Wet op de kansspelen het sinds 1 oktober mogelijk maakt met een vergunning legaal via internet kansspelen aan te bieden. Bij legale aanbieders kunnen deelnemers aan kansspelen in een veilige omgeving spelen, waarin sprake is van een betrouwbaar spel en voldoende aandacht voor kansspelverslaving. Een doelstelling van de wet is spelers ‘kanaliseren’ van illegale naar legale aanbieders.

Een aantal online aanbieders zorgde er sinds de verandering van het beleid voor niet meer bereikbaar te zijn vanuit Nederland, andere deden dat niet.

Prioriteiten

In de oude situatie was de mate van gerichtheid op Nederlandse spelers (bijvoorbeeld door gebruik te maken van de Nederlandse taal en/of Nederlandse betaalmiddelen) bepalend voor de plek op de prioriteitenlijst. Nu betrekt de Ksa hierbij ook het aantal Nederlandse spelers bij een illegale aanbieder. Hoe meer spelers onbeschermd spelen bij illegale aanbieders, des te meer prioriteit de Ksa die aanbieders geeft. Verder is de Ksa scherp op specifiek aanbod dat Nederlandse spelers weg zou kunnen trekken van legale naar illegale aanbieders, bijvoorbeeld door spellen aan te bieden die voor legale aanbieders onder de Nederlandse wetgeving verboden zijn.

Als de Ksa constateert dat er bij de 25 geselecteerde websites vanuit Nederland kan worden gespeeld, treedt de Ksa handhavend op.