Intensivering toezicht zorgplicht
De data in de controledatabank geven een zorgwekkend beeld. Ook ontvangen we veel signalen van mensen die in korte tijd veel geld verliezen. Daarnaast is er ook grote maatschappelijke en politieke druk om naleving van de zorgplicht door vergunninghouders van online kansspelen te verbeteren.
Een van de dingen die we in 2023 gedaan hebben, is onderzoek naar de invulling van de zorgplicht door tien aanbieders. Hieruit bleek dat er aanzienlijke verschillen bestaan in de invulling van deze zorgplicht door aanbieders. Ook bleek dat niet alle vergunninghouders adequaat en tijdig ingrijpen bij mogelijk onmatig spelgedrag of mogelijke gokverslaving. Het onderzoek liet verder zien dat niet alle vergunninghouders realtime monitorden, sommige keken vooral naar veranderend speelgedrag en de hoogte van stortingen, en ’s nachts werd problematisch speelgedrag niet altijd meteen opgemerkt.
In de toezichtagenda 2024 is de zorgplicht een speerpunt. We zetten extra capaciteit in voor toezicht op de naleving van de zorgplicht. Dit doen we via een tijdelijke afdeling Zorgplicht Online. Hiermee zetten we ook steviger in op onze missie veilig spelen.
Het extra toezicht gaat verder dan alleen onderzoek naar extreme verliezen. We zijn in 2024 ook een aantal verkennende onderzoeken gestart naar zaken rond de zorgplicht waar we voorheen vanwege een tekort aan capaciteit minder aandacht voor hadden. Het gaat bijvoorbeeld om de manier waarop aanbieders risico’s van hun spellen analyseren en daarop preventiemaatregelen aanpassen, hoe zij omgaan met niet-financiële indicatoren in speelgedrag en of zij hun medewerkers voldoende opleiden om signalen van verslaving bij spelers te herkennen.