E-learning gokproblematiek gelanceerd met webinar over problematisch gokken


Gepubliceerd op 9 september 2024

Op donderdag 26 september om 15.30 uur organiseert GGZ Ecademy in samenwerking met Verslavingskunde Nederland, het Trimbos-instituut en verslavingsinstantie Jellinek een webinar over problematisch gokken. Dit webinar wordt gegeven ter lancering van de vernieuwde e-learningmodule Gokproblematiek, die is gefinancierd uit het Verslavingspreventiefonds (VPF).

Bij de opening van de markt voor online kansspelen heeft Jellinek op verzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid een digitaal trainingsaanbod voor professionals ontwikkeld om hen te informeren over verslavingsproblematiek bij online gokken. Het gaat daarbij om onder andere eerstelijnsprofessionals zoals artsen, POH GGZ, psychologen en schuldhulpverleners. Zo kunnen zij een gokverslaving beter en eerder signaleren. Dit digitale trainingsaanbod is verder ontwikkeld en de gratis beschikbare e-learningmodule Gokproblematiek heeft een update gekregen, onder meer met casuïstiek over jongvolwassenen en gokken, het bespreekbaar maken van gokken in de huisartsenpraktijk en de schuldhulpverlening en hoe je het gesprek over gokken aangaat met iemand met een licht verstandelijke beperking.

Deze update is gefinancierd vanuit het VPF, dat in 2021 werd opgericht en gefinancierd wordt door een extra kansspelheffing bij aanbieders van risicovolle kansspelen. De Kansspelautoriteit (Ksa) beheert dit fonds en werkt samen met de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Justitie en Veiligheid (JenV) aan de besteding van de middelen. Het VPF kent meerdere bestedingsdoelen, waaronder voorlichting over de risico’s van kansspelen.

Tijdens het webinar op 26 september wordt ingegaan op trends en actualiteiten rondom gokken. Anouk Tuijnman, wetenschappelijke onderzoeker bij het Trimbos-instituut, licht de laatste cijfers en trends in preventie en beleid toe. Ook wordt aandacht besteed aan risicogroepen, zoals jongeren en mensen met een licht verstandelijke beperking.

Bijwonen van het webinar is gratis. Aanmelden kan via  https://ggzecademy.nl/webinar-26-9-24-problematisch-gokken/.