Last onder dwangsom opgelegd aan vergunninghouder voor niet meewerken aan integriteitstoets


Gepubliceerd op 11 september 2024

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft één van haar vergunninghouders een last onder dwangsom opgelegd voor het onvolledig aanleveren van opgevraagde informatie. Bij kansspelaanbieders met een vergunning voor de Nederlandse markt moet de betrouwbaarheid buiten twijfel staan en zij moeten daarvoor informatie bij de toezichthouder aanleveren.

De betreffende aanbieder is recent overgenomen door een internationale partij. Door deze overname verandert ook het bestuur van het bedrijf. Vergunninghouders moeten de Ksa informeren bij wijzigingen in het bestuur of van andere personen die mede het beleid van het bedrijf bepalen. Naar aanleiding van zo’n wijziging wordt de integriteit getoetst. Daarbij wordt gekeken naar antecedenten, bijvoorbeeld (eerdere) betrekkingen bij bedrijven die illegale kansspelen aanbieden of andere relevante overtredingen of criminele activiteiten.

Na melding van de overname heeft de Ksa diverse keren informatie bij de aanbieder opgevraagd, maar die onvolledig gekregen. Omdat de Ksa de betrouwbaarheidstoets nu niet kan uitvoeren, is de aanbieder daarmee in overtreding. De aanbieder krijgt twintig werkdagen de tijd om de informatie alsnog aan te leveren. Voor iedere dag die deze overtreding voortduurt na deze termijn, moet de aanbieder 25.000 euro betalen, met een maximum van 250.000 euro. Zodra de juiste informatie volledig is aangeleverd, stopt de overtreding.

De Ksa benadrukt dat de integriteit van aanbieders hoge prioriteit heeft en dat het de verantwoordelijkheid van de aanbieder is om deze betrouwbaarheid met de juiste informatie aan te tonen. Als uit onderzoek door de Ksa blijkt dat de betrouwbaarheid van een bestuurder niet buiten twijfel staat, of wanneer aanbieders niet de juiste informatie aandragen, kan de Ksa handhavend optreden.