Kansspelautoriteit grijpt in bij illegale bingo in St. Michielsgestel


Gepubliceerd op 29 maart 2024

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft een illegale bingo opgerold in St. Michielsgestel. Bij het evenement waren zo’n 250 bezoekers aanwezig. Er waren onder meer kledingstukken en accessoires van dure merken te winnen, evenals reizen. Eén van de organisatoren was al eens eerder door de Kansspelautoriteit gewaarschuwd voor het aanbieden van illegale kansspelen.

Inspecteurs van de Ksa kregen na meldingen lucht van de illegale bingo en wisten de locatie te achterhalen. In coördinatie met politie en het Bestuurlijk Interventieteam Meijerij werd vervolgens een inval gepland. De prijzenpot, bestaande uit luxe prijzen met een waarde van zo’n €5000, is in beslag genomen.

Het organiseren van bingo’s op locatie is in Nederland onder strenge voorwaarden toegestaan. Zo mag een bingo in besloten kring (een bestaande groep van mensen die elkaar kennen zoals een gezin, familie, verzorgingstehuis, een bedrijf of leden van een vereniging) zonder vergunning worden georganiseerd (bijvoorbeeld in een vriendenkring of verzorgingshuis). Ook verenigingen kunnen een bingo organiseren, mits deze voor een goed doel is en de prijzen een maximale waarde van €1550 hebben. Dit soort bingo’s moet worden aangemeld bij de gemeente. De Kansspelautoriteit ziet steeds vaker illegale bingo’s voorbijkomen en ziet dat deelnemers niet altijd op de hoogte zijn van regels rondom bingo’s en loterijen. Ook uitbaters van de gelegenheden waar de bingo wordt georganiseerd worden door de organisatie vaak vals voorgelicht. Voor bingo’s geldt dat deelname aan een illegale bingo in principe ook strafbaar is, en dat minderjarigen niet mee mogen doen. Organisatoren van illegale loterijen en bingo’s riskeren een hoge boete.