Kansspelautoriteit zet vol in op sportzomer


Gepubliceerd op 13 juni 2024

Wedden op de uitslag van sportwedstrijden is populair. De Kansspelautoriteit (Ksa) verwacht deze sportzomer, met onder andere het UEFA Europees Kampioenschap voetbal voor mannen (EK), een toename aan (online) weddenschappen en gokreclames. De toezichthouder gaat daarom langs drie sporen met de sportzomer aan de slag: preventie, toezicht en handhaving.

Preventie: Speel geen spelletjes

Deze zomer vinden meerdere grote sportevenementen plaats. De Ksa verwacht een toename van de hoeveelheid reclame en het aantal weddenschappen. Dit zou ook tot een toename van het aantal sportweddenschappen door (jongvolwassen) spelers kunnen leiden. Daarom lanceert Loket Kansspel, in samenwerking met de Kansspelautoriteit, de bewustwordingscampagne ‘Speel geen spelletjes met je geld’, gefinancierd uit het Verslavingspreventiefonds (Vpf). Met deze campagne wil Loket Kansspel jongeren van 18-24 jaar beter informeren over sportweddenschappen en ze bewust maken van de ermee verbonden risico’s. Via diverse kanalen en media worden jongeren uitgenodigd om een test te maken, die een realistisch inzicht geeft in het eigen gokgedrag en hen, indien nodig, doorverwijst naar Loket Kansspel.

Toezicht en handhaving

Ook richting de aanbieders van sportweddenschappen zet de Ksa deze zomer een tandje bij. Het toezicht op reclame en het kansspelaanbod wordt aangescherpt. Eerder deze maand kregen vergunde aanbieders een brief met een oproep om de grenzen niet op te zoeken en zich met hun reclamecampagnes en spelaanbod te houden aan alle geldende wet- en regelgeving. Bij overtredingen wordt direct ingegrepen. Ook intensiveert de Ksa deze sportzomer haar handhaving op illegaal wedaanbod en reclame hiervoor.

Pilot blokkeersoftware

De start van de sportzomer is tevens de start van een nieuwe pilot vanuit het Vpf. Spelers die contact zoeken met Loket Kansspel krijgen vanaf deze week een gratis jaarabonnement op de blokkeersoftware van Gamban, waarmee zij alle online gokwebsites wereldwijd voor zichzelf kunnen blokkeren op meerdere apparaten. Loket Kansspel gaat de software in het kader van de pilot twee jaar lang gratis aanbieden.

Melding doen

Hoewel het toezicht op de kansspelmarkt in deze periode wordt aangescherpt, zijn meldingen van burgers en bedrijven nog steeds van groot belang. Via het meldformulier op www.kansspelautoriteit.nl kunnen meldingen (anoniem) worden ingediend. De Ksa gebruikt de informatie om (illegale) aanbieders zo nodig aan te pakken.