Aanscherping boetebeleidsregels gokzuilen


Gepubliceerd op 27 juni 2024

De boetebeleidsregels voor het illegaal aanbieden van gokzuilen zijn aangescherpt. De oude beleidsregels stammen uit 2014. In de nieuwe regels zijn onder meer de bedragen van de basisboetes verhoogd, van 7.500 - 20.000 euro per apparaat naar 25.000 tot 100.000 euro per apparaat.

Een gokzuil, soms ook aangeduid als internetzuil of voetbalzuil, is een apparaat waarmee op locatie kan worden gegokt. De kansspelen die gespeeld worden, zijn vrijwel altijd illegaal. Speelautomaten waarvoor een exploitatie- of aanwezigheidsvergunning nodig is, vallen niet onder de term gokzuil. Het aantal soorten gokzuilen neemt toe. Daarbij valt op dat mobiele apparaten, zoals laptops en telefoons, een steeds groter aandeel hebben in de gebruikte apparaten.

De bestuurlijke boetes van de Ksa bestaan uit een vast boetebedrag per aangetroffen apparaat dat bij het gokken wordt gebruikt. Het maakt daarbij niet uit of het apparaat geheel of gedeeltelijk in gebruik is als gokzuil.

De boetebedragen kunnen naar boven of beneden worden bijgesteld op basis van op locatie aangetroffen omstandigheden. Zo is bijvoorbeeld een eerdere waarschuwing, een eerder opgelegde boete of deelname door minderjarigen reden om het boetebedrag te verhogen.