Medebeleidsbepaler online aanbieder weggestuurd na voorgenomen aanwijzing Ksa


Gepubliceerd op 23 juli 2024

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft één van haar vergunninghouders laten weten dat zij een bindende aanwijzing zou krijgen wanneer een nieuwe aangetreden medebeleidsbepaler actief zou blijven. Deze persoon kwam niet door de betrouwbaarheidstoets van de Ksa vanwege betrokkenheid bij illegaal aanbod in een vorige functie, en mag wat de Ksa betreft dus niet betrokken zijn bij het beleid van de aanbieder. De betreffende persoon is inmiddels ontslagen. Het is de eerste keer dat de Ksa zo’n voornemen van een aanwijzing tot heenzending oplegt aan een online kansspelaanbieder.

Kansspelaanbieders met een vergunning moeten de Ksa informeren bij wijzigingen in het bestuur of van andere personen die mede het beleid  van het bedrijf bepalen. Naar aanleiding van zo’n wijziging wordt de integriteit van een nieuwe medebeleidsbepaler getoetst. Daarbij wordt gekeken naar antecedenten, bijvoorbeeld (eerdere) betrekkingen bij bedrijven die illegale kansspelen aanbieden of andere relevante overtredingen of criminele activiteiten.

De Ksa benadrukt dat het de verantwoordelijkheid van de aanbieder is om de integriteit van nieuwe bestuurders en medebeleidsbepalers voldoende te onderzoeken. Als uit onderzoek door de Ksa blijkt dat de betrouwbaarheid van een bestuurder niet buiten twijfel staat, treedt de Ksa handhavend op.