Lasten onder dwangsom voor illegale bingo opgelegd


Gepubliceerd op 9 juli 2024

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft Dordtse Queens twee lasten onder dwangsom opgelegd voor het illegaal aanbieden van bingo. Een bingo kan als klein kansspel worden georganiseerd. Aan het mogen organiseren van kleine kansspelen zijn voorwaarden verbonden. Daarbij geldt onder meer dat er in besloten kring (een bestaande groep van mensen die elkaar kennen zoals een gezin, familie, verzorgingstehuis, een bedrijf of leden van een vereniging) gespeeld moet worden en dat de totale waarde van de te winnen prijzen niet boven de €1550 komt. Wanneer aan deze voorwaarden wordt voldaan, moet de organisatie zich voor toestemming melden bij de gemeente waar het event plaatsvindt.

De Ksa ziet steeds vaker illegale bingoavonden die niet aan de voorwaarden van een klein kansspel voldoen en waarbij grote prijzen te winnen zijn. In november 2023 wisten inspecteurs van de Ksa de locatie van een illegaal evenement te achterhalen, waarna met politie en gemeente een inval werd gepland. Op de avond waren zo’n 200 spelers aanwezig. Aan de twee organisatoren is nu afzonderlijk een last onder dwangsom opgelegd. Wanneer één van hen nogmaals een illegale bingo organiseert, legt de Ksa de overtreder een dwangsom op van € 8.000 per keer, met een maximum van € 80.000. Ook het reclame maken voor een illegaal evenement wordt beboet met een dwangsom van € 4.000 per keer, met een maximum van € 40.000.

De Ksa ziet dat mensen niet altijd op de hoogte zijn van regels rondom bingo’s en loterijen. Voor bingo’s geldt dat deelname aan een illegale bingo in principe ook strafbaar is, en dat minderjarigen sowieso niet mee mogen doen. Organisatoren van illegale loterijen en bingo’s riskeren daarnaast een sanctie, zoals bovenstaande lasten onder dwangsom.