Kansspelautoriteit zet afdeling Zorgplicht Online op


Gepubliceerd op 18 juli 2024

De Kansspelautoriteit (Ksa) gaat het toezicht op de zorgplicht van online kansspelaanbieders intensiveren. Daarom wordt een nieuwe afdeling Zorgplicht Online opgericht.

De zorgplicht van online kansspelaanbieders is al langer een belangrijk speerpunt voor de Ksa. Verhalen over grote verliezen van spelers komen te vaak voorbij en de verslavingszorg maakt zich zorgen over de toename van het aantal gokverslaafden. Vorig jaar (september 2023) is een onderzoek afgerond naar de invulling van de zorgplicht door tien aanbieders van online kansspelen. Daaruit bleek dat er te veel verschillen zijn tussen aanbieders. Ook zijn er tekortkomingen geconstateerd. In het vervolg daarop heeft de Ksa een beleidsregel Verantwoord Spelen opgesteld, met strengere maatregelen voor aanbieders.

Nu wordt ook het toezicht op de zorgplicht door online aanbieders verder uitgebreid. Onder meer met uitgebreid dossieronderzoek bij aanbieders die opvallen in de controledata, en op basis van binnengekomen signalen van spelers. Ook wordt er toezicht gehouden aan de hand van de nieuwe beleidsregels met betrekking tot zorgplicht en de naleving door aanbieders van de nieuwe regels van het ministerie wordt verder in kaart gebracht. De nieuwe afdeling gaat (naast bijvoorbeeld grote verliezen) daarnaast andere indicatoren onderzoeken die op verslaving zouden kunnen wijzen, waardoor problemen in de toekomst beter voorkomen kunnen worden.

Michel Groothuizen, bestuursvoorzitter van de Ksa: ‘In ons jaarplan en de Toezichtagenda 2024 hebben we heel duidelijk gesteld dat naleving van de zorgplicht een belangrijke en urgente prioriteit is. Om daar op de juiste manier invulling aan te geven moeten we onze capaciteit flink vergroten. Met deze afdeling versterken we ons toezicht op de zorgplicht en zetten we nog steviger in op onze missie ‘veilig spelen’.’