YouTube-video met gokreclame verwijderd na waarschuwend optreden Ksa


Gepubliceerd op 27 augustus 2024

Twee Nederlandse influencers hebben een YouTube-video met daarin reclame voor een illegale kansspelaanbieder verwijderd na een waarschuwing van de Kansspelautoriteit (Ksa). In de video werd reclame gemaakt voor een illegale goksite, en gaven de influencers aan zelf ook weleens op de website te spelen. Het is in Nederland verboden om deelname aan illegale kansspelen te bevorderen.

In eerste instantie haalden de influencers de getoonde beelden van de website weg door ze te vervagen. De bijbehorende audio, waarin positief over de website werd gesproken, was echter nog steeds te beluisteren. De Ksa deelde daarop een tweede en laatste waarschuwing uit waarin de makers werden gesommeerd de video te verwijderen. Inmiddels is de betreffende video niet meer te bekijken. Mocht er in de toekomst alsnog een overtreding worden geconstateerd, kan de Ksa alsnog een last onder dwangsom of boete opleggen.

De Ksa verstuurt al langer waarschuwingsbrieven naar onder meer websites van regionale media waarop reclame wordt gemaakt voor illegaal aanbod. Vaak is dit soort reclame ook nog eens gericht op kwetsbare doelgroepen, bijvoorbeeld spelers die in uitschrijvingsregister Cruks staan. De Ksa krijgt daarbij vaak terug dat media zich niet bewust waren van het feit dat de geadverteerde website geen vergunning heeft voor de Nederlandse markt. De toezichthouder wil er nogmaals op wijzen dat een adverteerder zelf verantwoordelijk is om te controleren of een kansspelbedrijf dat bij hen wil adverteren een vergunning heeft. Als een adverteerder reclame maakt voor illegaal aanbod loopt deze zelf het risico op een sanctie.