Ksa tikt 13 aanbieders van online kansspelen op de vingers voor belemmeren uitbetalingen aan spelers


Gepubliceerd op 13 augustus 2024

Een aantal aanbieders met een vergunning voor online kansspelen hanteert niet toegestane voorwaarden voor het uitbetalen van spelerstegoeden. Dit blijkt uit onderzoek van de Kansspelautoriteit (Ksa). De Ksa heeft 9 aanbieders gesommeerd hiermee te stoppen. Ook zijn er 4 aanbieders met een vergunning waarvan het vermoeden bestaat dat zij dit soort voorwaarden toepassen. Deze aanbieders hebben van de Ksa gehoord dat dit niet is toegestaan en moeten schriftelijk bevestigen dat zij dit niet doen of hiermee stoppen.

Verplichtingen bij uitbetalen van spelerstegoeden

Als een speler daarom vraagt, moet zijn spelerstegoed direct terugbetaald worden door de aanbieder. Een aanbieder mag geen structurele voorwaarden stellen die een directe uitbetaling in de weg staan. Spelerstegoeden moeten dus zonder onnodige vertraging terugbetaald worden. Toch krijgt de Ksa signalen dat aanbieders van online kansspelen wél voorwaarden verbinden aan de uitbetaling van spelerstegoeden.

Naar aanleiding van signalen informeerde de Ksa in maart aanbieders over de verplichtingen en uitzonderingen rond het direct uitbetalen van spelerstegoeden. De Ksa benoemde hierbij voorbeelden van voorwaarden die een aanbieder niet mag gebruiken zoals minimumbedragen en rondspeelvereisten voordat de aanbieder terugbetaalt.

Onderzoek

Toch bleven er signalen binnenkomen dat aanbieders de regels niet naleefden. De Ksa heeft dit onderzocht. Naar aanleiding van dit onderzoek sommeert zij 9 aanbieders om te stoppen met het hanteren van niet toegestane voorwaarden. Ook zijn er 4 aanbieders die een waarschuwing kregen. Over deze aanbieders heeft de Ksa wel signalen ontvangen maar in hun reglementen is niet terug te vinden dat zij ongeoorloofde voorwaarden hanteren. Alle 13 aanbieders moeten schriftelijk bevestigen dat zij geen gebruik maken van minimumbedragen of rondspeelvereisten.