Monitoringsrapportage voorjaar 2024: Nederlandse online kansspelmarkt groeit licht door


Gepubliceerd op 4 april 2024

Brutospelresultaat stabiliseert, aantal spelersaccounts neemt toe

De legale markt voor online kansspelen is in 2023 opnieuw gegroeid. Het brutospelresultaat (BSR; inzet minus uitgekeerde prijzen) is toegenomen; deze groei is beduidend minder dan in 2022. De Nederlandse kansspelmarkt groeit ook minder sterk dan kansspelmarkten in andere landen. Het aantal spelers dat weleens een gokje waagt blijft ongeveer gelijk, maar het aantal accounts is gestegen.

Dat blijkt uit de zesde monitoringsrapportage online kansspelen die de Kansspelautoriteit (Ksa) vandaag publiceert. Het BSR was eind 2023 1,39 miljard euro. Dat is een groei ten opzichte van 2022, toen het BSR 1,08 miljard bedroeg. De markt groeide in 2022 nog stevig, maar de procentuele groei is in 2023 afgevlakt. In het laatste half jaar steeg het BSR licht met 1% ten opzichte van de eerste helft van het jaar.

Aantal spelers

Het aantal accounts waar mee gespeeld wordt nam in 2023 toe tot 1,1 miljoen. Een jaar eerder waren dat er 970 duizend. Omdat spelers meer dan één account kunnen gebruiken, zegt het aantal accounts niet direct iets over het feitelijk aantal spelers. De Ksa schat dat met ongeveer een derde van de accounts wordt gespeeld met een totaal van 448.000 spelers per maand. In de tweede helft van 2023 waren zo’n 726.000 spelers actief bij legale aanbieders. Dat betekent dat ongeveer 5% van de volwassen Nederlanders in dat half jaar online gegokt heeft.

Uitgaven

Naar schatting verloren spelers over het laatste half jaar van 2023 gemiddeld 958 euro. Omgerekend is dat ongeveer 160 euro per maand, iets lager dan de 170 euro in de eerste helft van het jaar.

Jongvolwassenen

Omdat jongvolwassenen een kwetsbare doelgroep zijn waar het kansspelen betreft, krijgen zij speciale aandacht in de monitoringsrapportage. Deze groep (van 18 tot en met 23 jaar) heeft relatief veel accounts: hoewel ze 9,5% van de bevolking uitmaken, spelen ze met 22% van de accounts. Dit percentage was in de vorige monitoringsrapportage nagenoeg gelijk, dus het aantal jongvolwassen spelers in het afgelopen jaar is niet significant toegenomen. Jongvolwassenen verliezen minder geld dan spelers van 24 jaar en ouder: gemiddeld 52 euro per maand.

Kanalisatie

Bij het openen van de online markt werd als doelstelling gesteld dat minstens 8 op de 10 spelers na opening bij legale aanbieders zou spelen, waar zij zich in een veiliger omgeving bevinden dan op de illegale markt. Aan deze doelstelling wordt nog steeds voldaan: 90% van de spelers speelt alleen via legale websites. Deze hoge kanalisatiegraad wordt grotendeels veroorzaakt door nieuwe spelers.

Reclame

Dit is de eerste monitoringsrapportage sinds het verbod op ongerichte reclame per 1 juli 2023 in werking is getreden. Uit de rapportage blijkt dat de markt geen merkbare krimp heeft doorgemaakt sinds het verbod. Wel is het aantal bezoeken aan kansspelwebsites door mensen die geen speler zijn, sterk afgenomen. Mensen die al speelden komen niet minder vaak, dus het reclameverbod is met name van invloed op mensen die nog niet spelen.